Quantcast

H πρώτη πανεπιστημιακή οδοντιατρική κλινική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η μετάβαση από τις σχολικές αίθουσες στα αμφιθέατρα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι μία πρωτόγνωρη και συνάμα συναρπαστική εμπειρία για τους νέους, διότι μέσα από αυτό το μεταίχμιο καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Και αν υπάρχει μία επιλογή που θεωρείται εδώ και χρόνια από τις πιο περιζήτητες, αυτή είναι σίγουρα η Οδοντιατρική, αφού συνδυάζει την επιστήμη με τις τεχνικές δεξιότητες, προσφέρει μία ανεξάρτητη σταδιοδρομία στους αποφοίτους και μία καριέρα με σημαντικές οικονομικές απολαβές, ενώ παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά ποστοστά ανεργίας.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Ποια είναι η ιδανική επιλογή για έναν απόφοιτο Λυκείου, ο οποίος επιθυμεί να πραγματοποιήσει σπουδές στην Οδοντιατρική; Ποιο είναι το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα του εξασφαλίσει μία άρτια, ολοκληρωμένη εκπαίδευση και μία ουσιαστική πρακτική εμπειρία, ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του επαγγέλματος; Στις παραπάνω ερωτήσεις, λοιπόν, δίνει απάντηση το Τμήμα Οδοντιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για νέους και νέες από διάφορες χώρες του κόσμου.

Εκπαιδεύοντας τους οδοντιάτρους του μέλλοντος στις σύγχρονες τεχνολογίες

Όπως είναι επόμενο, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει αλλάξει σημαντικά τα ιατρικά επαγγέλματα και δη, την Οδοντιατρική. Συνεπώς, οι σημερινοί φοιτητές και αυριανοί οδοντίατροι είναι απαραίτητο να εξοικειώνονται έγκαιρα με τα σύγχρονα εργαλεία και να παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με τις πιο πρόσφατες τάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις που προκύπτουν στον κλάδο. Φυσικά, σε αυτό θα τους βοηθήσει και το Τμήμα Οδοντιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο διαθέτει τεχνολογικά προηγμένες εργαστηριακές και κλινικές εγκαταστάσεις, δίνοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να διδαχθούν τη χρήση phantoms, δηλαδή ειδικών ανδρείκελων που προορίζονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, την τεχνολογία CAD/CAM που επιτρέπει μέσω υπολογιστικών συστημάτων τη σχεδίαση της οδοντιατρικής θεραπείας και τέλος, τη virtual reality technology μέσω τριών μηχανημάτων MOOG Simodont, τα οποία βασίζονται στη λεγόμενη «τεχνολογία αφής».

Κάπως έτσι, ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός σε συνδυασμό με ένα καινοτόμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών και την πολύτιμη κατεύθυνση του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, διαμορφώνουν καταρτισμένους οδοντιάτρους «νέας γενιάς», ικανούς να παρέχουν μελλοντικά υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με στόχο πάντα την ασφάλεια και την προστασία των ασθενών τους.

Επενδύοντας στην πρακτική άσκηση μέσα από ένα ιδανικό περιβάλλον μάθησης

Είναι σήμαντικο να αναφέρουμε πως ένα από τα πλεονεκτήματα του Τμήματος Οδοντιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που το αναδεικνύουν ως ένα κορυφαίο ίδρυμα στους τομείς της ιατρικής εκπαίδευσης, είναι το γεγονός πως προσφέρει στους φοιτητές μία αναβαθμισμένη ποιότητα σπουδών μέσω της πρακτικής άσκησης, η οποία πραγματοποιείται στην ιδιόκτητη Πανεπιστημιακή Οδοντιατρική Κλινική, που βρίσκεται εντός της πανεπιστημιούπολης.

Πιο αναλυτικά, σκοπός της πρακτικής άσκησης είναι να προσφέρει στους φοιτητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας σύγχρονος οδοντίατρος, ώστε να ασκεί το επάγγελμά του με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται συνδυάζοντας τη θεωρητική με την κλινική εκπαίδευση, αφού οι φοιτητές πραγματοποιούν διαγνωστικές και θεραπευτικές οδοντιατρικές πράξεις από όλο το φάσμα της Γενικής Οδοντιατρικής, πάντα υπό την επίβλεψη έμπειρων οδοντιάτρων και καταξιωμένων καθηγητών.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο κ. Aθανάσιος E. Aθανασίου, Εκτελεστικός Κοσμήτορας και Καθηγητής Ορθοδοντικής του Τμήματος Οδοντιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, «ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφάλεια του ασθενή και στην προστασία των ιστών του στοματογναθικού συστήματός του, κατά την πραγματοποίηση κάθε οδοντιατρικής πράξης από την πληθώρα τέτοιων που προσφέρει η Σύγχρονη Οδοντιατρική».

Εξασφαλίζοντας μία λαμπρή σταδιοδρομία με ένα αυτόματα αναγνωρισμένο πτυχίο

Είναι αλήθεια πως ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς υποψήφιους, πριν καταλήξουν στο πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθήσουν για τη φοίτησή τους, είναι η αναγνώριση του πτυχίου τους σε άλλες χώρες. Και ακριβώς για αυτό, το Τμήμα Οδοντιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τους οδοντιάτρους του μέλλοντος και θεωρείται ένα κορυφαίο ίδρυμα στους τομείς της ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Διότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έχει διαμορφωθεί με βάση τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά πρότυπα οδοντιατρικής εκπαίδευσης, πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα, ενώ είναι εγκεκριμένο και αναγνωρισμένο από το Association of Dental Education in Europe (ADEE), δηλαδή από την Ένωση Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πως οι απόφοιτοί του έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους όλα τα απαραίτητα προσόντα, αλλά και ένα ισχυρό πτυχίο που αναγνωρίζεται αυτόματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Τμήμα Οδοντιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσελκύει νέους και νέες από έναν μακρύ κατάλογο ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Τμήμα Οδοντιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί την πρώτη επιλογή για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον κλάδο της Οδοντιατρικής. Πρόκειται για ένα εκκολαπτήρια μέσα από το οποίο διαμορφώνονται καταρτισμένοι οδοντίατροι «νέας γενιάς», οι οποίοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αλλά και μία καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς τους.

Σπουδές 5 Αστέρων

Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστήμιων QS Stars University Ratings 2021, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε την ανώτατη διάκριση Πέντε Αστέρια (rated excellent) για τη συνολική του επίδοση. Αξίζει να τονιστεί ότι το Πρόγραμμα Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει λάβει την υψηλότερη διάκριση 5 Αστέρων στην αξιολόγηση του 2021 του διεθνούς οργανισμού QS Top Universities (QS Stars University Ratings). Αυτή η σημαντική διάκριση αριστείας βασίστηκε στην απόδοση του προγράμματος σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τη δύναμή του, τη γενική ικανοποίηση των φοιτητών, την αναλογία καθηγητών-φοιτητών, καθώς και τον δείκτη απασχολησιμότητας αποφοίτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/el/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου: 3 Οκτωβρίου 2022