Quantcast

Κάθε άνθρωπος με διαβήτη είναι μοναδικός

Κάθε άνθρωπος με διαβήτη είναι μοναδικός, με τον δικό του τρόπο ζωής, τις δικές του συνήθειες, τη δική του γενική κατάσταση υγείας που καθιστά τις ανάγκες διαχείρισης της νόσου συγκεκριμένες για τον καθένα. Για να διαχειρίζεται την υγεία του αποτελεσματικά, κάθε άτομο χρειάζεται έναν μοναδικό συνδυασμό εκπαίδευσης, παρακολούθησης και υποστήριξης, παράλληλα με διαφορετικές θεραπείες.

Σήμερα η διαχείριση του διαβήτη έχει αλλάξει και τα άτομα με διαβήτη απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους χάρη σε εξατομικευμένες λύσεις υγείας που προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής και τις ατομικές ανάγκες τους, όπως η Lucy που είναι φυσιοθεραπεύτρια.

Όταν η Lucy ήταν 12μιση ετών, ήταν αθλήτρια της αγωνιστικής κολύμβησης και συχνά ταξίδευε προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνες. Η ζωή ήταν απλή: φίλοι, οικογένεια, κολύμπι, μέχρι που μετά από έναν από τους αγώνες, άρχισε να χάνει βάρος και έπεσε από τα 36 κιλά στα 28 κιλά σε μια εβδομάδα. Η Lucy κατέληξε στο νοσοκομείο για τρεις μέρες, όπου διαγνώστηκε με διαβήτη.

«Όταν ήμουν μικρή, πριν ακόμα διαγνωστώ, θυμάμαι να μιλάω με φίλους και να λέω ότι θα πέθαινα αν είχα ποτέ διαβήτη, επειδή δεν θα μπορούσα να φάω γλυκά. Όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν θα πεθάνω από διαβήτη. Αλλά σίγουρα θα πεθάνω με διαβήτη», θυμάται η Lucy που τώρα είναι 50 ετών.

Μετά τη διάγνωσή της, η Lucy είδε τη ζωή της ως μια «μάχη», ενάντια στην υπεργλυκαιμία, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ήταν πολύ υψηλά, ή ενάντια στην υπογλυκαιμία, όταν ήταν πολύ χαμηλά. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν μια τέτοια διάγνωση, η Lucy  αισθάνθηκε μοναξιά και φόβο για όσα επρόκειτο να αντιμετωπίσει, καθώς θα έπρεπε να βρει τρόπο να διαχειριστεί μια ζωή γεμάτη ενέσεις και να παρακολουθεί το σώμα της όλο το 24ωρο. Αυτά που κάποτε αποτελούσαν απλές απολαύσεις, το γεύμα στο σπίτι ενός φίλου ή η αγορά ενός παγωτού, ξαφνικά σήμαιναν ότι θα πρέπει να θυμάται να λαμβάνει τη θεραπεία της και να υπολογίζει τα επίπεδα γλυκόζης της.

"Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σταματήσω να πολεμάω το ανεξέλεγκτο της κατάστασης και να μην τα παρατάω", ανέφερε η Lucy, η οποία σήμερα εργάζεται ως φυσιοθεραπεύτρια. "Ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί, αλλά μπορούμε να τους ξεπεράσουμε."

Περίπου 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 690 εκατομμύρια έως το 2045.

Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη, χρόνια πάθηση που εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Η γλυκόζη, η οποία παράγεται κατά την πέψη της τροφής, αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για το σώμα σας. Πρώτα όμως πρέπει να φτάσει στα κύτταρά μας και για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η ινσουλίνη, μία ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας.  Στα άτομα με διαβήτη το σώμα τους δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν επεξεργάζεται σωστά την ινσουλίνη, γεγονός που σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν φτάνει στα κύτταρά τους. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια και καρδιαγγειακά νοσήματα2. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν διαρκώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Τα τελευταία χρόνια, η θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη έχει απομακρυνθεί από το παραδοσιακό μοντέλο ταξινόμησης της νόσου, καθώς η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διαβήτη. Τα παραδοσιακά μοντέλα που υπαγορεύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει μόνο ενήλικες, ενώ ο διαβήτης τύπου 1  μόνο παιδιά δεν είναι πλέον ακριβή, καθώς και οι δύο μορφές της νόσου είναι δυνατό να παρουσιαστούν και στις δύο ηλικιακές ομάδες.1

Οι διαβητολόγοι, ακολουθούν μια εξειδικευμένη προσέγγιση για τη φροντίδα του διαβήτη αναγνωρίζοντας πως κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι η φροντίδα υγείας που λαμβάνει3.

Η Lucy έχει πλέον προσαρμόσει τον διαβήτη της στον δικό της τρόπο ζωής και διατηρεί την ασθένεια υπό έλεγχο μέσω της διατροφής, της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και της σωστής σωματικής άσκησης.

Η κατανόηση, αλλά και η αντιμετώπιση διαφορετικών αναγκών απαιτεί κοινή προσπάθεια. Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να διαχειριζόμαστε τον διαβήτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και - κάποτε - να ανακαλύψουμε τη θεραπεία του.

Άρα, πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Στη Sanofi, πιστεύουν  στον τύπο του καθενός

Για περισσότερες πληροφορίες   sanofi.gr