Quantcast

Πράσινο φως για την κυκλοφορία των καινοτόμων θεραπειών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας

Aνοίγει ο δρόμος για την πρόσβαση των ασθενών στις νέες ελπιδοφόρες θεραπείες καθώς το Υπουργείο Υγείας επισπεύδει τις διαδικασίες για την κυκλοφορία αυτών των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.

Μετά από δύο χρόνια, κατά τα οποία είχαν παγώσει οι διαδικασίες έγκρισης των νέων θεραπειών, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει κινητοποιηθεί και αναμένεται να δώσει το πράσινο φώς σε πρωτοποριακές θεραπείες για σοβαρές παθήσεις που κυκλοφορούσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο οι Έλληνες ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση σε αυτές.

Από την 9μελή Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, υπό τον πρόεδρο του ΕΟΦ που έχει επιδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα αξιοσημείωτη επιτάχυνση των διαδικασιών έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των εταιρειών που διαθέτουν πρωτότυπα και βιο-ομοειδή φάρμακα για μία σειρά από παθήσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και καινοτόμες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση, που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) προ διετίας.

Ειδικά στο θέμα της πολλαπλής σκλήρυνσης, οι ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών επέβαλε επιτάχυνση των ρυθμών, καθώς το ζητούμενο είναι η διάθεση αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπειών

Η επιτάχυνση στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης θεωρείται μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες καθυστερήσεις των τελευταίων ετών στην αξιολόγηση φαρμάκων από την επιτροπή αξιολόγησης (ΗΤΑ) αλλά και την ένταξη στη Θετική Λίστα. Η επιτροπή έχει, επίσης, καλέσει και τις εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά πρωτότυπα και βιο-ομοειδή σκευάσματα ερυθροποιητινών.

Σύντομα αναμένεται να κληθούν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμες θεραπείες για το μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου , τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Ο προγραμματισμός αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξομάλυνση των εμποδίων που στερούν από τους Έλληνες ασθενείς τις καινοτόμες θεραπείες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας οι θεραπευτικές κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα, είναι οι εξής :

Ανοσοθεραπείες

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Ψωρίαση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Πολλαπλό μυέλωμα

Κυστική ίνωση

Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs)