Quantcast

Τα πλεονεκτήματα της μαγνητοθεραπείας στη φυσιοθεραπεία

Μία από τις πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες μεθόδους θεραπείας  είναι η μαγνητοθεραπεία, τόσο σε επιστημονικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Τι είναι  η μαγνητοθεραπεία ,το πως   ένας μαγνήτης συμβάλλει στην υγεία, το που μπορεί να εφαρμοστεί και αν είναι ασφαλής σαν μέθοδος είναι συνηθισμένα ερωτήματα

Για το θέμα μιλά ο Θεοφάνης Μουντζούρης. Φυσικοθεραπευτής Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών, Ενεργό Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

« Η αλήθεια είναι πως η μαγνητοθεραπεία δεν είναι  καινούργια μέθοδος αλλά μια πανάρχαια μέθοδος και αναφορές βρίσκουμε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Η χρήση μαγνητών για θεραπευτικούς σκοπούς αναφέρεται στην Κινεζική φιλοσοφία, στα ιερά βιβλία των Ινδών τις Βέδες, στην πρακτική ιατρική της Ιαπωνίας και βέβαια στην αρχαία Ελληνική παράδοση. Η λέξη μαγνητισμός είναι Ελληνική και βάσει του αρχαίου ιστορικού Λουκρίτιου προέρχεται από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας όπου υπήρχαν μεγάλα κοιτάσματα μαγνητισμένων μετάλλων. Αναφορές για την χρήση μαγνητών για θεραπευτικούς σκοπούς έχουμε από τα Καβείρια και τα Ορφικά μυστήρια με τα μαγνητικά δαχτυλίδια της Σαμοθράκης όπως αναφέρει ο Πλάτωνας. Εκτενή αναφορά κάνει και ο γιατρός Γαληνός καθώς επίσης και ο Ιπποκράτης.

Αποτελέσματα

Η μαγνητοθεραπεία γενικά βοηθάει ως εξής:

.Ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά και  οξυγόνο να φθάνουν  στα σημεία του σώματος που υπάρχει ανάγκη λόγο τραυματισμού όπως  είναι οι χόνδροι στα γόνατα.

 .Βοηθά στην ισορροπία του PH στον οργανισμό που η οξείδωση και η υπερβολικές τοξίνες δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον.

 .Βοηθάει τον μεταβολισμό του κυττάρου, δηλαδή την μετατροπή του νατρίου σε κάλιο που είναι η πηγή της ενεργείας για το κάθε κύτταρο του οργανισμού. Λόγω του ενεργοποιημένου οξυγόνου δεν οξειδώνεται ο οργανισμός και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

. Διεγείρει τους αδένες στο να παράγουν ορμόνες.

.Ανακουφίζει από τους πόνους και τις ενοχλήσεις.

• Μειώνονται  φλεγμονές  , οιδήματα οι πόνοι και οι ενοχλήσεις

• Βελτιώνεται κυκλοφορία του αίματος και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

• Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και υπάρχει αντί  μικροβιακή δράση.

• Καταπολεμάει το στρες. Χαλαρώνουν οι ιστοί

• Διορθώνονται κάποιες  δυσλειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

• Δίνει  ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας.

• Ενεργοποιεί την ταχύτερη ανάρρωση του οργανισμού από τραυματισμούς και ασθένειες.

• Έχει αντί γηραντική δράση.

• Πολύ θετικά αποτελέσματα στη μείωση της οστεοπόρωσης.

• Επιταχύνει την πώρωση των καταγμάτων.

Στο χώρο της φυσικοθεραπείας υπάρχουν πολλές μορφές μαγνητοθεραπείας.

Τα προηγούμενα χρόνια οι συσκευές μαγνητοθεραπείας είχαν ενέργεια έως 150 gauss

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εμφανιστεί νέα όπλα στη φυσικοθεραπεία με τη βοήθεια μαγνητικού πεδίου που εκπέμπουν ακόμη και 3 tesla.

Για να είναι επιτυχής η θεραπεία ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να ξέρει καλά τις συχνότητες του κάθε μηχανήματος ,τον αν η εκπομπή είναι συνεχής η παλμική και την ενέργεια που εκπέμπει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά ανάλογα τα tesla και την συχνότητα που θα χρησιμοποιήσει.

Έτσι λοιπόν η μαγνητοθεραπεία γενικότερα δεν είναι πλέον μια απλή μέθοδος θεραπείας αλλά μια πιο σωστά οργανωμένη θεραπεία που ο φυσικοθεραπευτής έχοντας γνώση για το είδος του ιστού που έχει κάκωση, το βάθος  της κάκωσης και ανάλογα το μηχάνημα που ο ίδιος έχει επιλεγει συχνότητα ενέργεια παλμό(συνεχής η παλμική εκπομπή)και χειρίζεται στατικά το μηχάνημα η σταθερά στο σημείο κάκωσης.

Για την κάθε πάθηση πλέον υπάρχουν συχνότητες επιλογής που ο θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει για να υπάρχει επιτυχία στη θεραπεία.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν τα απλά μαγνητικά πεδία ,οι μαγνητικοί διεγέρτες και η δια μαγνητική αντλία που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές .

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή  θεραπείας από μη πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή διώκεται από τον νόμο».