Quantcast

Πολλαπλή σκλήρυνση: Εξέταση αίματος θα ανιχνεύει πρώιμα σημάδια χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο ανακάλυψαν έναν προάγγελο στο αίμα ορισμένων ανθρώπων που αργότερα ανέπτυξαν τη νόσο.

Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων κατά των πρωτεϊνών του χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αυτά τα αυτοαντισώματα φαίνεται να συνδέονται τόσο με τα ανθρώπινα κύτταρα όσο και με τα κοινά παθογόνα, εξηγώντας πιθανώς τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό που είναι το χαρακτηριστικό της νόσου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική απώλεια του κινητικού ελέγχου, αν και οι νέες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και, ίσως, να διατηρήσουν την ικανότητα του ασθενούς να περπατά. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αυτοαντισώματα που ανακάλυψαν στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine θα ανιχνευθούν μια μέρα με μια απλή εξέταση αίματος, δίνοντας στους ασθενείς ένα προβάδισμα στη θεραπεία.

Διαβάστε το δημοσίευμα στο oloygeia.gr