Quantcast

Κ. Κόλλιας: Οι τρεις κρίσιμες παράμετροι

Μέσα στον ορυμαγδό σχολίων και απόψεων γύρω από το μείζον θέμα της φορολογικής πολιτικής στη χώρα μας, υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές παράμετροι: Ανάπτυξη, τεχνολογία και ασφάλεια δικαίου.

Πρόκειται για τρεις παραμέτρους που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ τους και οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα: Τη μεταβολή -προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο- της σχέσης των πολιτών με το φορολογικό σύστημα της χώρας και τη φορολογική διοίκηση. Διότι η τεχνολογία, μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών συστημάτων, μειώνει έως και εκμηδενίζει την ανθρώπινη παρέμβαση και ενισχύει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την ασφάλεια δικαίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή η φορολογική διοίκηση θα μπορεί με την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων να είναι πανταχού παρούσα, ελέγχοντας ουσιαστικά, αλλά όχι εμποδίζοντας, τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία. Είναι σημαντικό να δούμε να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο το ΙΤ κομμάτι της φορολογικής διοίκησης, ώστε και να διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με την εφορία και να οδηγήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, αξιοποιώντας τα στελέχη του μηχανισμού σε πιο κρίσιμες λειτουργίες και απαλλάσσοντάς τα ταυτόχρονα από γραφειοκρατικά καθήκοντα, καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

Με την ψηφιοποίηση των συστημάτων, με την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ και την περαιτέρω διάδοση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή. Η ασφάλεια δικαίου, που, όπως είπα, διασφαλίζεται απ’ όλα αυτά, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, οδηγεί στην τρίτη παράμετρο, δηλαδή την ανάπτυξη.

Οταν οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι σε μια χώρα υπάρχει ασφάλεια δικαίου -και άρα υπάρχει το πεδίο και το περιβάλλον για να βάλουν τα χρήματά τους-, θα επενδύσουν σε αυτή κι έτσι η οικονομία θα οδηγηθεί στην πολυπόθητη βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη. Φυσικά, η ανάπτυξη περνά μέσα και από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Μείωση, η οποία έχει ήδη εκκινήσει εδώ και τρεις μήνες, τόσο για τα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη όσο και για τις επιχειρήσεις. Διότι δεν είναι μόνο το πολύ σημαντικό θέμα της ελάφρυνσης των οικογενειακών και εταιρικών προϋπολογισμών. 

Είναι και η ψυχολογία, που βελτιώνεται κατακόρυφα από την ελάφρυνση του δυσβάσταχτου βάρους, που όλοι σηκώσαμε στα δέκα χρόνια κρίσης. Και αν δεν υπάρξει ο οποιοσδήποτε εξωγενής παράγοντας να επηρεάσει το κλίμα και τα μεγέθη, η μείωση των φόρων θα φέρνει ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα φέρνει έσοδα και θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω ελαφρύνσεις. Πρόκειται για κομβικής σημασίας παραμέτρους, που εντάσσονται στην ευρύτερη συζήτηση για το πώς θέλουμε την Ελλάδα και την οικονομία της, λίγο πριν βαδίσει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.