Κ. Κόλλιας: Τελευταία ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι ανακοινώσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έγιναν μέσα στην εβδομάδα από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, έρχονται σε ένα πολύ κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία. 

Από τη μία πλευρά, η χώρα κρέμεται από τα χείλη των Ευρωπαίων γραφειοκρατών για το πώς και πότε θα εκκινήσει η εκταμίευση των 31 δισ. ευρώ, που της αναλογούν. Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα θα κρίνουν πολλά σχετικά και με τον χειρισμό των οικονομικών δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται στο προσεχές διάστημα.

Διότι, από την άλλη πλευρά, το σύνολο των οφειλών, η αποπληρωμή των οποίων παρατείνεται διαρκώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, χρήζει εξαιρετικά προσεκτικής διαχείρισης, ώστε και να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους οφειλέτες να αρχίσουν να αποπληρώνουν σταδιακά τα χρέη τους, όταν ανοίξει πλήρως η οικονομία, αλλά και να μην ενισχυθεί το αίσθημα της αδικίας σε όλους όσοι έχουν επιλέξει να είναι συνεπείς απέναντι στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

Ετσι, οι γρήγορες διαδικασίες από πλευράς Βρυξελλών θα σηματοδοτήσουν ότι η Ε.Ε. παραμένει προσανατολισμένη στην υποστήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών λόγω COVID-19 (συνεπώς θα συνεχίσει και στην κατεύθυνση της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής). Επιπλέον, η πίεση στη χώρα μας θα είναι ακόμα εντονότερη αναφορικά με το πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση του πακέτου των 31 δισ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία -και ίσως την τελευταία-, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτό που στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχουμε επισημάνει εδώ και οκτώ χρόνια τώρα:

Το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Εχοντας πάντα στο νου μας ότι η τουριστική βιομηχανία είναι από τους οδηγούς του ελληνικού ΑΕΠ και πως πρέπει να παραμείνει ένα από τα ισχυρά ατού της οικονομίας μας, καλούμαστε πλέον να αποδείξουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και διακοπές. Είναι και πολλά άλλα.

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί δημιουργούν στη χώρα μας hubs για την έρευνα, την καινοτομία και την εξυπηρέτηση των πελατών τους, αποδεικνύει ότι, με τη βοήθεια των 31 δισ. ευρώ, είναι απολύτως στο χέρι μας να το αποδείξουμε αυτό. Το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην πράσινη και γαλάζια οικονομία, σε ψηφιακές επενδύσεις και στην ενίσχυση δεξιοτήτων, δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και να πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Αρκεί να αφήσουμε πίσω μας όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, αναφορικά με τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, ώστε το «Ελλάδα 2.0» να αποτελέσει πραγματικό game changer για τη χώρα.