Quantcast

Εθνική Πινακοθήκη: Αποφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για την «κλοπή του αιώνα»

Τα δύο από τα τρία κλαπέντα έργα που βρέθηκαν, με βάση σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού για τον περιβόητο διαρρήκτη που φέρεται να έκανε την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο χρόνο και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του.

Ειδικότερα, ο 6ος Τακτικός Ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε, διά των συνηγόρων του, Σάκη Κεχαγιόγλου  και Γεωργίου Δρύλλη και διέταξε την αποφυλάκιση του με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς την επιβολή άλλων περιοριστικών όρων.

Η κλοπή των έργων τέχνης αφορούσε σε ένα ζωγραφικό έργο του Pablo Picasso διαστάσεων 56 επί 40 εκ. με θέμα γυναικείο κεφάλι, έτους 1939, λάδι σε μουσαμά υπογεγραμμένο στο κέντρο δεξιά, Picasso, ένα ζωγραφικό έργο του Piet Mondrian διαστάσεων 35 επί 44 εκ. με θέμα Μύλος του 1905, λάδι σε ξύλο, υπογεγραμμένο κάτω δεξιά Piet Mondrian και ένα ζωγραφικό έργο του Guglielmo Caccia, διαστάσεων 27 επί 16, 8 εκ. με θέμα ο Άγιος Diego de Alcala, με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους σε έκσταση, αρχών του 17ου αιώνα, πέννα με αραιωμένη σέπια σε χαρτί, χωρίς υπογραφή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα δύο από τα τρία κλαπέντα έργα που βρέθηκαν, με βάση σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη.

H δήλωση του Σάκη Κεχαγιόγλου

«Η αποδοχή της αιτήσεως αποφυλάκισης του εντολέως μου από τον κ. Ανακριτή,  είναι πράξη απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία . Ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Picasso, δεν θα επέστρεφε ποτέ στην κυριότητα της Εθνικής  Πινακοθήκης και του Ελληνικού  Λαού, εάν δεν υπήρχε η επιθυμία, η βούληση  και η πλήρης συνεργασία αλλά και η έμπρακτη μεταμέλεια του εντολέως μου, πράγμα το οποίο  η Δικαιοσύνη εκτίμησε και έλαβε σοβαρά υπόψιν της. Θεωρώ ότι ο κατηγορούμενος, όταν  έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει, ελεύθερος πλέον, τους φυσικούς του δικαστές θα κριθεί με νηφαλιότητα και επιείκεια» είπε ο γνωστός δικηγόρος.