Quantcast

H έφοδος του Δημάρχου Αλίμου με μπουλντόζες σε πάρκινγκ και η δικαστική έρευνα εις βάρος του

Αντιδράσεις προκάλεσε η ενέργεια του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη να εισβάλει σε πάρκινγκ το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των λεωφόρων Ποσειδώνος και Καλαμακίου, δίπλα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της παραλίας Αλίμου και να αναστείλει τη λειτουργία του, ενώ αυτό ανήκει, βάσει διαγωνισμού, εδώ και 26 χρόνια σε ιδιώτη.

Προφανώς επειδή πλησιάζουν εκλογές ο Δήμαρχος αποφάσισε να παρανομήσει, επιλεκτικά πάντα, και να κλείσει μια υγιή επιχείρηση, αφήνοντας άνεργους δεκάδες εργαζόμενους.  Επιλέγει ποιο κατάστημα και ποιο πάρκινγκ θα εξακολουθεί να λειτουργεί και ποιο θα κλείσει. Με τι κριτήρια; Πηγές από την περιοχή του Αλίμου ρωτούν αν αυτή η κίνηση αποσκοπεί στο ενδεχόμενο να  θέλει ο Δήμαρχος να αποδώσει τον χώρο σε ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν στην επανεκλογή του. Παράλληλα, γίνεται η εκτίμηση ότι οι πράξεις του αυτές θα απασχολήσουν την Δικαιοσύνη, στην οποία ο Δήμαρχος δεν είναι άγνωστος, όπως για παράδειγμα η  υπόθεση κακουργηματικής απιστίας, όπου ο Δήμαρχος έχει κληθεί και καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, ως ύποπτος για την αγορά πινάκων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με χρήματα του Δήμου με απευθείας ανάθεση, χωρίς προκήρυξη.

Η απάντηση από τον δήμαρχο Αλίμου

Ο Ανδρέας Κονδύλης σε ανάρτησή του στο Facebook απάντησε μετά τις μηνύσεις και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εικόνες από τον χώρο:

«Μέσα στο πολύ δυσάρεστο και βαρύ κλίμα των ημερών, είμαστε αναγκασμένοι να ασχολούμαστε και με δυσάρεστα ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα της πόλης μας. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούμε εργασίες στο παραλιακό μέτωπο του Αλίμου, σε χώρους του Δήμου μας, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη μορφή των κοινοχρήστων χώρων, να απομακρύνουμε τσιμέντα και αυθαίρετες χρήσεις, να φυτέψουμε πράσινο και εν γένει να διαμορφώσουμε την παραλία μας με τρόπο που να εξυπηρετεί τους πολίτες, την καλαισθησία, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της ζωής τους.

Η προστασία της νομιμότητας και των δικαιωμάτων του Δήμου μας, η ανάδειξη του κοινοχρήστου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης, η προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και της κοινωνίας, αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση και καθήκον της Δημοτικής Αρχής.

Αυτό, φυσικά, έχει δυσαρεστήσει ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία εξακολουθούν να νομίζουν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στην παραλιακή ζώνη. Αποκορύφωμα του μένους και της απελπισίας τους, είναι να προβαίνουν σε πρωτόγνωρες, απερίγραπτες και ανεπίτρεπτες ενέργειες.

Από το περασμένο Σάββατο, οι εκπρόσωποι ενός παραλιακού καταστήματος προσπαθούν να εμποδίσουν τα συνεργεία του Δήμου να κάνουν τη δουλειά τους, φθάνοντας μέχρι του σημείου να καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος προσωπικά του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου και Δημοτικών Υπαλλήλων, ζητώντας μάλιστα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου (!!!), επειδή ο Δήμος κάνει εργασίες σε δικό του, δημοτικό χώρο!!!

Έχει, πράγματι, χαθεί το μέτρο και η κοινή λογική σε ορισμένες πτυχές της λειτουργίας της κοινωνίας μας. Ορισμένοι νομίζουν ότι η θρασύτητα και η κατάχρηση των θεσμών (π.χ. της Δικαιοσύνης) μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για την επίτευξη άνομων στόχων.

Απέναντι σε όλα αυτά τα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, που ελπίζουν ότι θα “επιβάλλουν” τον νόμο τους στην παραλιακή ζώνη, που προσπαθούν να “επιβάλλουν” τη βούλησή τους στη Δημοτική Αρχή και συνολικά στην κοινωνία μας, η απάντησή μας ήταν και παραμένει πάντοτε η ίδια: προστατεύουμε και διεκδικούμε τα συμφέροντα του Δήμου και του πολίτη, και δεν κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό!! Δεν πτοούμαστε από φαιδρότητες και ‘τερτίπια’ και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των πολιτών και της πόλης μας.

Περισσότερα, όταν περάσουν οι σκληρές μέρες του πένθους και της θλίψης που μας βαραίνει όλους…»

Δικαστική έρευνα για τους πίνακες και τα 540.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως διεξάγεται ήδη δικαστική έρευνα με κεντρικό πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, από την Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, για δαπάνες πολλών χιλιάδων ευρώ για πίνακες και έργα τέχνης και απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, φέρεται να έβγαλε από τα ταμεία του δήμου πάνω από 540.000 ευρώ για να αγοράσει συνολικά 98 πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά διαφόρων καλλιτεχνών. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι σκοπός αγορών ήταν η δημιουργία μιας πινακοθήκης στον δήμο Αλίμου, η οποία θα προσέλκυε όλους τους φιλότεχνους Αθηναίους.

Την υπόθεση με τους πίνακες έφερε στο φως το flash.gr. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη, συνολικά, από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, από το ταμείο του Δήμου Αλίμου βγήκαν 540.669,19 ευρώ για 98, συνολικά, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά διαφόρων καλλιτεχνών. Από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έχοντας ολοκληρωθεί η προκαταρτική εξέταση στον μεγαλύτερο βαθμό, η υπόθεση βρίσκεται στην προσωποποίηση των κατηγοριών για τα διερευνώμενα κακουργήματα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, αφού ολοκλήρωσε την προκαταρτική εξέταση διά του Πταισματοδικείου Αθηνών, μεταβίβασε τη δικογραφία στον προϊστάμενο της αναβαθμισμένης Εισαγγελίας Δίωξης Διαφθοράς και Οικονομικού εγκλήματος, Χρήστο Μπραδάκη. Επιπλέον, δικογραφία σχημάτισε και το ΣΔΟΕ, αφού άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούσαν σε πρόσωπα τα οποία χειρίστηκαν την υπόθεση αυτή είτε ως υπάλληλοι του Δήμου Αλίμου είτε ως πωλητές των πινάκων.

Η αναφορά προς τον προϊστάμενο Πλημμελειοδικών της Εισαγγελίας Αθηνών κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Στην αναφορά, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αγορά 16 πινάκων, μέσα σε 28 ημέρες, με απευθείας ανάθεση, ενώ αναδεικνύεται το παράδοξο να προηγείται η ακριβής περιγραφή του αγορασθέντος πίνακα ως αίτημα σε προκαθορισμένη τιμή, όπως και αυτό της σύνταξης ιδιωτικού συμφωνητικού προμήθειας, την ίδια ημέρα με την έκδοση του εντάλματος πληρωμής.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης της αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών, είχαν αγοραστεί 81 πίνακες. Από τις 6 Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου του 2021, αγοράζονται άλλοι 21 πίνακες ζωγραφικής, η αξία πολλών εκ των οποίων υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, συνεπώς τα χρηματικά εντάλματα των οποίων θα πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις 13 Αυγούστου του 2021, αγοράζεται ο πίνακας “Παραθαλάσσιο τοπίο στη Σίφνο” του Σπύρου Βασιλείου, αξίας 18.600 ευρώ, ενώ νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2020 (στις 16 Μαρτίου συγκεκριμένα) αγοράζεται, από τον ίδιο προμηθευτή, ο πίνακας “Κόκκινος τρελός και η φανταστική παρέα του” του Κωστή Τριανταφύλλου, αξίας 11.160 ευρώ.

Επίσης, από συγκεκριμένο προμηθευτή, ο οποίος εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, αγοράστηκαν πίνακες συνολικής αξίας 99.000 ευρώ. Οι εν λόγω αγορές έγιναν το 2020 και το 2021. Το 2020, ωστόσο, η εταιρεία που προμηθεύει τον Δήμο Αλίμου με τα έργα τέχνης δηλώνει συνολικό κύκλο εργασιών 71.943,81 ευρώ, ενώ η αξία των πινάκων που πουλά, κατά το ίδιο έτος, στον Δήμο Αλίμου ανέρχεται σε 43.190 ευρώ. Περισσότερο, δηλαδή, από τον μισό τζίρο της εταιρείας τον “παράγουν” οι αγορές του Δήμου Αλίμου, γεγονός αξιοσημείωτο, όπως και το ότι η εταιρεία παρουσιάζει ζημιές μεγαλύτερες των 65.000 ευρώ, για το 2020. Άλλος προμηθευτής, που εδρεύει επίσης στην Αθήνα, έχει πωλήσει ζωγραφικούς πίνακες συνολικής αξίας 61.100 ευρώ στον Δήμο Αλίμου.

Όπως αναφέρει το flash.gr, η ατομική αυτή επιχείρηση φέρεται να ανήκει στη σύζυγο και την κόρη του πρώην δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής, Τρύφωνα Μπουγά, και ασχολείται με εκτιμήσεις κοσμημάτων-ρολογιών, αλλά και έργων τέχνης. Έχει, επίσης, και τον ρόλο του ενεχυροδανειστηρίου με έδρα την Καλλιθέα, τον οποίο, με δισέλιδο αφιέρωμα, η Εφημερίδα των Συντακτών είχε καταγγείλει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα για τα έργα έχει σταματήσει, καθώς η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα.

Ο δήμαρχος μετά το δημοσίευμα κατέθεσε αγωγή και μήνυση. «Αυτά παθαίνει όποιος τα βάζει με τα συμφέροντα της παραλίας: συκοφαντικά “δημοσιογραφικά” χτυπήματα, κάτω από τη μέση! Την Δευτέρα καταθέτω Αγωγή και Μήνυση κατά του flash.gr για τα fake news σε βάρος μου. Και, φυσικά, συνεχίζουμε αταλάντευτοι την προσπάθειά μας να μπει τάξη στο παραλιακό μέτωπο» έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Κονδύλης.

Δικαστική έρευνα για τον δήμαρχο Αλίμου – Όλο το παρασκήνιο

Δικαστική έρευνα με κεντρικό πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, για μια υπόθεση η οποία τα έχει όλα.

Δαπάνες πολλών χιλιάδων ευρώ για πίνακες και έργα τέχνης, απευθείας αναθέσεις σε…αμφιβόλου ποιότητας εταιρείες και γενικότερες οικονομικές ατασθαλίες του εν λόγω δημάρχου καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στον…δημαρχιακό θώκο.  Και η οποία κλειδώθηκε καλά στο συρτάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο «φιλότεχνος» δήμαρχος από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, φέρεται να «έβγαλε» από τα ταμεία του δήμου πάνω από 540.000 ευρώ για να αγοράσει συνολικά 98 πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά διαφόρων καλλιτεχνών.

Λεφτά τα οποία, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση “πήγαν σε άγνωστες και…αμφιβόλου ποιότητας εταιρείες”.

Βέβαια ο ίδιος, όταν και έγιναν γνωστές, οι αγορές, φέρεται πως δήλωνε ότι σκοπός αγορών ήταν η δημιουργία μιας… πινακοθήκης στον δήμο Αλίμου, η οποία θα προσέλκυε όλους τους φιλότεχνους Αθηναίους.

Ωστόσο, λέγεται ότι “η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει άλλη άποψη”.

Για αυτές τις ενέργειες του φιλότεχνου δημάρχου, η Δικαιοσύνη ερευνούσε πληθώρα ενδεχόμενων κακουργημάτων, με την υπόθεση να έχει φτάσει στην προσωποποίηση των κατηγοριών για τα διερευνώμενα κακουργήματα.

Πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν “πως μέχρι και το ΣΔΟΕ έχει σχηματίσει δικογραφία, αφού προχώρησε σε «άνοιγμα» τραπεζικών λογαριασμών ανθρώπων οι οποίοι σχετίζονται με το διαφαινόμενο σκάνδαλο, οι οποίοι ενεργούσαν με τις ευλογίες του φιλότεχνου δημάρχου Αλίμου, είτε από την πλευρά του δήμου, είτε από αυτή των εταιρειών που προμήθευαν τους πίνακες και τα λοιπά έργα τέχνης”.

Επίσης πηγές αναφέρουν ότι “με την υπόθεση έχει ασχοληθεί και η Αρχή Διαφάνειας η οποία προκλήθηκε μετά από αναφορά γνωστού δημοσιογράφου”.

Οι απευθείας αναθέσεις, τα «ανοιχτά ταμεία» και οι πίνακες…αγνώστου καλλιτέχνη

Η υπόθεση του φιλότεχνου δημάρχου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και συζητείται στους κύκλους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι “η υπόθεση που ερευνά η Εισαγγελία έχει τις ρίζες της πίσω στον Μάρτιο του 2017, όπου και έγινε σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η πρώτη αγορά.”

Και ξεκίνησε με το… δεξί.

Απευθείας ανάθεση.

Τότε κανείς δεν έδωσε σημασία. Άλλωστε τα λεφτά πήγαιναν για την «καλλιτεχνική άνθηση του Δήμου Αλίμου».

Και ήταν φυσικά να μην γίνει η αρχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι “από το 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, από τα ταμεία του δήμου Αλίμου βγήκαν 540.669,19 ευρώ για 98 πίνακες ζωγραφικής και άλλα διάφορα γλυπτά που έφεραν την «υπογραφή» διάφορων καλλιτεχνών”.

Μεταξύ άλλων υπάρχει στα πρακτικά αναφορά που γίνεται λόγος για αγορά δεκαέξι (16) πινάκων μέσα σε μόλις 28 ημέρες.

Μάλιστα άξιο προσοχής και κάτι το οποίο κίνησε την περιέργεια και των αρχών, αποτελεί το γεγονός ότι η «παραγγελία» ήταν άκρως περιγραφική και η τιμή…προκαθορισμένη.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να προκύπτει από πουθενά το πως καθορίστηκε η αξία των αγορασθέντων πινάκων αλλά και το πώς ελέγχθηκε η γνησιότητά τους, αφού για πολλούς από αυτούς βγήκαν από τα ταμεία του δήμου πάνω από 5.000 ευρώ.

Οι «γνωστοί πίνακες» και ο προμηθευτής δημοτικός σύμβουλος

Ακόμα και αυτό όμως (η τιμή μέχρι 5.000 ευρώ) φαίνεται πως ήταν μέρος του υπόθεσης.

Καθώς μέχρι αυτό το ποσό «προβλέπεται» η απευθείας ανάθεση.

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για αγορές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έγιναν μεταξύ Δεκεμβρίου του 2018 και Δεκεμβρίου του 2021, και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, “τον Μάρτιο του 2020 αγοράστηκε από τον Ανδρέα Κονδύλη ο πίνακας «Κόκκινος τρελός και η φανταστική παρέα του» του Κωστή Τριανταφύλλου, αξίας 11.160 ευρώ ενώ τον Αύγουστο του επόμενου έτους αγοράστηκε ο πίνακας «Παραθαλάσσιο τοπίο στη Σίφνο» του Σπύρου Βασιλείου, αξίας 18.600 ευρώ. Δαπάνη 29.760 ευρώ για δύο μόνο έργα, από τον ίδιο μάλιστα προμηθευτή, που δεν ελέγχθηκαν από κανένα”.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι “το 2020 και το 2021 έγιναν αγορές πινάκων και έργων τέχνης συνολικής αξίας 99.000 ευρώ, που αγοράστηκαν από συγκεκριμένο προμηθευτή”.

Και εξηγούν ότι “ένας από τους επιχειρηματίες που συνεργάστηκαν με τον «φιλότεχνο»δήμαρχο φέρεται να ήταν ο Τρύφωνας Μπουγάς, που στο παρελθόν είχε εκτελέσει χρέη δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής στην Καλλιθέα, ο οποίος ασχολείται με εκτιμήσεις κοσμημάτων-ρολογιών αλλά και έργων τέχνης.

ΠΗΓΕΣ: mononews - flash.gr