Quantcast

Ν. Σμύρνη: Επεισόδια μετά την πορεία διαμαρτυρίας - Τρεις αστυνομικοί τραυματίες και 10 συλλήψεις - ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη μετά την πορεία χιλιάδων πολιτών με αφορμή τα περιστατικά που συνέβησαν την Κυριακή κι έκαναν το γύρο του διαδικτύου. 

Διαδηλωτές εκτόξευσαν μολότοφ, καπνογόνα, βεγγαλικά και πέτρες προς τους αστυνομικούς έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Στο σημείο βρίσκεται και "Αύρα" της Αστυνομίας που επιχειρεί να διαλύσει τους διαδηλωτές με ρίψεις νερού.

Ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ τραυματίστηκε στο κεφάλι. Ο αστυνομικός, ήταν συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα και δέχθηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ έγινε αγώνας δρόμου να φτάσει ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. 

Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές από την Αστυνομία, τραυματίστηκε μεν σοβαρά έχει όμως τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει σχετικά ηρεμήσει η κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εστίες επεισοδίων. Συγκεκριμένα ένταση παρατηρείται στην οδό Ελ.Βενιζέλου, όπου και πάλι νεαροί έχουν ανάψει φωτιές ενώ οι αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Επίσης, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από την περιοχή, έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα ενώ νεαροί έχουν χρησιμοποιήσει πέτρες και κομμάτια από τα πεζοδρόμια που έσπασαν ή από σημεία που εκτελούνται έργα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό αν έχουν γίνει προσαγωγές ή συλλήψεις.

 

Στο βίντεο η στιγμή του τραυματισμού του αστυνομικού

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης μεταβαίνουν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ που τραυματίστηκε σήμερα από ομάδα κουκουλοφόρων κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.

Ο αστυνομικός, πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίες, αλλά ελαφρά.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ

Δέκα συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια των σημερινών επεισοδίων στην Νέα Σμύρνη, ενώ τουλάχιστον τρεις είναι οι τραυματίες αστυνομικοί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα επεισόδια δημιούργησαν περίπου 400 κουκουλοφόροι που βγήκαν μέσα από την πορεία προς το αστυνομικό τμήμα, ενώ στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της Κυριακής, συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα και στην πορεία 3.000 άτομα.

 Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα σημερινά επεισόδια αναφέρει:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Πορεία χιλιάδων ατόμων

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πορεία, κατά της εκτιμήσεις της Αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα.

Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και ρήψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίζονται στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι πριν από τα επεισόδια και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν άτομα με μπετόβεργες μέσα στην πορεία, καθώς και σάκους με βόμβες μολότοφ που κατασχέθηκαν πριν από την πορεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, έχουν μέχρι στιγμής κατασχεθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, ενώ συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες».

Αυτή την ώρα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια έχουν ανάψει φωτιές σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ τους καταδιώκουν οι αστυνομικοί.

Νωρίτερα κάτοικοι, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, εργατικές λέσχες, συνελεύσεις κατοίκων από την περιοχή και τις γύρω περιοχές, φοιτητικοί σύλλογοι, κι άλλες συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή και καταγγέλλοντας όσα συνέβησαν.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πρόκειται να κατευθυνθούν στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης.

Νωρίτερα διακόπηκε  η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην κάθοδο.

Με εντολή της Αστυνομίας, διακόπηκαν στις 17:00 τα δρομολόγια του Τραμ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και θα διεξάγονται μόνο στα τμήματα από το ΣΕΦ έως τη στάση Μηδείας/ Μυκάλης (όρια Ν. Σμύρνης- Π. Φαλήρου), Βούλα- Μηδείας/ Μυκάλης και ΣΕΦ- Βούλα.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται από τις Αρχές για το περισταστικό, με τους αστυνομικούς να αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, το σημείο είναι «τυφλό» και δεν καλύπτεται από κάμερες. Έτσι, οι προσπάθειες για υλικό από περιφερειακούς χώρους ή γύρω δρόμους που να δείχνουν την διέλευση των ατόμων συμμετείχαν στο επεισόδιο, απέβησαν άκαρπες.

Την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων που εκτιλύχθηκαν και καταγράφηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την περασμένη Κυριακή ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μέσω ανακοίνωσής της, η οποία καταλήγει στο ότι, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα, «ως ελάχιστη ένδειξη της μηδενικής ανοχής της Πολιτείας σε τέτοιου είδους φαινόμενα  και της πρόληψης παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον».

«Προηγήθηκε αξιόποινη πράξη», υποστήριξε η δικηγόρος του αστυνομικού που έχει καταγραφεί σε βίντεο να ξυλοκοπεί άγρια πολίτη στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι». Η κ. Βαρελά είπε πως οι αστυνομικοί που έφτασαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δέχθηκαν επίθεση από πάνω από 60 άτομα. 

Μιλώντας, στην ίδια εκπομπή, ο ΓΓ των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος διερωτήθηκε αν «είναι περίεργο ότι κάποιοι συμμετείχαν και μάλιστα ένας είχε συλληφθεί στο υπουργείο Υγείας», πληροφορία που όπως είπε γνωρίζει από τη δικογραφία της υπόθεσης. 

Νταλάρας για Νέα Σμύρνη: «Γιατί τέτοια βαρβαρότητα; Θλίψη και απογοήτευση»

Στο περιστατικό της Νέας Σμύρνης αναφέρθηκε σε ανάρτηση του στο Facebook, ο μεγάλος μας τραγουδοποιός, Γιώργος Νταλάρας. Ο κ. Νταλάρας αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, «γατί τέτοια βαρβαρότητα;» και κάνει λόγο για «απαράδεκτες εικόνες που θυμίζουν μαύρες εποχές».

«Χωρίς λόγο

Γιατί τέτοια βαρβαρότητα; Τι έγινε πατριώτες; Ξύλο στη Νέα Σμύρνη; Απόγευμα στην πλατεία με οικογένειες και μικρά παιδιά; Απαράδεκτες εικόνες, που θυμίζουν μαύρες εποχές.

Θλίψη και απογοήτευση. Ποιος είναι άραγε ο τόσο σοβαρός λόγος που μπορεί να δικαιολογεί τέτοιες αντιδράσεις;

''ΠΟΝΑΩ!''. Εικόνα που παραπέμπει στο ''I can’t breathe'' της Αμερικής.

Η αστυνομία επιβάλλεται, εκτός από την Ε.Δ.Ε., να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι δεν μπορεί να κατεβάζει στο δρόμο καταστολείς με ψυχικά προβλήματα, γιατί οι εικόνες αυτό δείχνουν.

Η κοινωνία μας είναι βαθιά πληγωμένη, οι γειτονιές είναι ρημαγμένες και τέτοιες πρακτικές δυναμιτίζουν το μέλλον της χώρας. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνώντες».