Quantcast

NBC: Πώς η αποκάλυψη της «Μαρίας Τσάλλα» συνδέεται με τη σύλληψη του δημοσιογράφου της WSJ στη Ρωσία

Αμερικανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν τη σύλληψη του δημοσιογράφου της εφημερίδας Wall Street Journal Ιβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, ως μια σπασμωδική απόπειρα της Μόσχας να καλύψει το ξεσκέπασμα των δικών της κατασκόπων στο εξωτερικό.

Άρθρο του NBC κάνει αναφορά στη Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Σμίρεβα η οποία δρούσε στην Ελλάδα εμφανιζόμενη ως «Μαρία Τσάλλα» χαρακτηρίζοντας την αποκάλυψή της από την ΕΥΠ ως ένα από τα «χτυπήματα» που κλόνισαν τη Μόσχα.

Το άρθρο κάνει αναφορά και στη σύλληψη εννέα Ρώσων στην Πολωνία οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό από τη Δύση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος «ερευνητής» και οι illegals

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν την υπόθεση Ρώσου κατασκόπου που είχε εισέλθει στις ΗΠΑ με βραζιλιάνικο διαβατήριο και είχε κατορθώσει να λάβει θέση ερευνητή στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, το σχέδιό του ήταν να καταφέρει μέσω αυτής της ιδιότητας να εργαστεί για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που πολύ πρόσφατα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι εγκληματίας πολέμου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση κατασκοπείας σε βάρος άλλων χωρών από τη Ρωσία. Ρώσοι πράκτορες εξίσου έχουν πιαστεί σε Σουηδία, Νορβηγία και Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, τόσο το FBI όσο και η CIA έχουν συνεργαστεί με συμμαχικές χώρες για το ξεσκέπασμα Ρώσων πρακτόρων, των αυτοαποκαλούμενων illegals, οι οποίοι έχουν διπλωματική ασυλία.

Όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», οι illegals στέλνονται σε διάφορες χώρες με ψεύτικες ταυτότητες και διαβατήρια, χτίζουν ένα δίκτυο επαφών και περιμένουν την αποστολή που θα τους ανατεθεί.

Οι λόγοι της σύλληψης Γκερσκόβιτς

Σύμφωνα με την εκτίμηση πρώην αξιωματούχου της CIA για τη σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Ίβαν Γκερσκόβιτς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρειαζόταν ένα τέτοιο περιστατικό για να το «πουλήσει» στο εσωτερικό ακροατήριο, ως αντίβαρο στα πλήγματα που δέχεται η ρωσική προσπάθεια να έχει πράκτορες σε διάφορες χώρες της Δύσης.

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Τζον Σίφερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη Μόσχα, ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να χρησιμοποιεί τον Γκερσκόβιτς ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου ο Πούτιν να κερδίσει τα ανταλλάγματα που επιθυμεί, όπως την ανταλλαγή πρακτόρων του.

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, «συχνά πρόκειται για τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην εσωτερική πολιτική σκηνή και υπαγορεύουν τέτοιες αποφάσεις. Ο Πούτιν έχει ανάγκη να τροφοδοτεί το αφήγημα ότι η Δύση επιβουλεύεται τη Ρωσία μέσω ξένων πρακτόρων».