Quantcast

Προ των πυλών το 4ο κύμα κορωνοϊού: Έρχονται νέα μέτρα - Τι εισηγούνται οι ειδικοί - Όλα τα σενάρια

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι επιδημιολογικοί δείκτες του Οκτωβρίου με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τέταρτο πανδημικό κύμα σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, την ώρα που σε όλη τη χώρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000 το τελευταίο 24ωρο σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 5.449 νέα κρούσματα, με 430 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ 52 συνάνθρωποί μας, έχασαν τη ζωή τους.

Παράλληλα, σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να περιοριστεί η έξαρση του ιού. 

Το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται, την ώρα που μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 828. Στην τελευταία εφημερία, το νοσοκομείο «Παπανικολάου» δεν είχε ούτε μια κενή κλίνη, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. 

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα, αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου, ενώ όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι παρεμβάσεις της πολιτείας για τη θωράκιση του πληθυσμού, κυμαίνονται σε τρείς άξονες

-αυξημένοι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους αμιγείς χώρους με ενεργοποίηση ανάλογων κυρώσεων για τους παραβάτες

-ενίσχυση, των νοσοκομείων, με ιατρικό προσωπικό, μέσω αναδιάταξης δυνάμεων

- θέσπιση κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση πειθούς για την αύξηση του εμβολιασμού, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων που θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις «κόκκινες» περιοχές αναμένεται:

-τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα

- απαγόρευση μουσικής στους μεικτούς χώρους διασκέδασης

- αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Η εισήγηση της Επιτροπής

Τα μέτρα θα αφορούν τους τομείς εστίασης και διασκέδασης. Εξετάζεται επίσης η θέσπιση ενός αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των ανοιχτών μεικτών χώρων διασκέδασης, εκεί που έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι. 

Αρκετοί επιστήμονες αναμένεται να ζητήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «κόκκινες» περιοχές και μη σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Την ίδια ημέρα αναμένεται πιθανότατα και η ανακοίνωση των μέτρων.