Quantcast

Σε λευκό κλοιό η χώρα - Η «Σοφία» φέρνει πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους

Σαρώνει ολόκληρη τη χώρα η «Σοφία» με πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους. Το νέο «κύμα» κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και το Σάββατο, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Οι περισσότερες περιοχές της Ηπείρου έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά, ενώ τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού έχουν δεχθεί χωριά της Δωδώνης και της Παραμυθιάς. Ελαφρώς στα λευκά και η πόλη των Ιωαννίνων!

Από νωρίς το πρωί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει «επιστρατεύσει» 35 μηχανήματα για τον αποχιονισμό και την ρίψη αλατιού.

Στα «λευκά» έχουν ντυθεί περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με έντονη χιονόπτωση να παρατηρείται, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και σε Χαλκιδική, Πέλλα, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία και Σέρρες.

Χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, έφερε ήδη το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, η «Σοφία». Δριμύ είναι επίσης το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

 
km-2.jpg

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Κάτοικοι στο Φίλυρο, το Ωραιόκαστρο, το Χορτιάτη, το Πανόραμα και το Ασβεστοχώρι είδαν χιόνι με το πρώτο φως της ημέρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

 

Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας για την αντιμετώπιση του χιονιά. Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί και στη Λαμία με τον Δήμο Λαμιέων να είναι σε συναγερμό με δεκάδες μηχανήματα στο εθνικό δίκτυο και τους κεντρικούς δρόμους.

Αλυσίδες χρειάζονται αυτή την ώρα προς Καρπενήσι, Δομοκό και Μπράλο παρά τα δεκάδες μηχανήματα που ενεργούν. Σε αυτούς τους δρόμους δόθηκε απαγορευτικό από την Τροχαία για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

 

Πυκνώνει η χιονόπτωση στην Καρδίτσα

Ελεγχόμενη είναι προς το παρόν η κατάσταση στην Καρδίτσα από την πλευρά των επιπτώσεων της χιονόπτωσης που από τις 6 το πρωί έχει ξεκινήσει και στην πρωτεύουσα του νομού.

Περίπου στις 9:30 το πρωί το χιόνι έχει πυκνώσει πολύ και όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ύψη χιονιού περί τα 15 εκατοστά στην πόλη της Καρδίτσας.

Πυκνή χιονόπτωση παρατηρείται στην Ε.Ο. Καρδίτσας - Λαμίας όπου τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν για όσους κινηθούν μέσω του του Δομοκού και προς Λαμία όπου χιονίζει αυτή την ώρα και μέσα στην πόλη.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση xioni_3_10.jpg

Χιονίζει στη Μαγνησία - Με αλυσίδες από την Πορταριά και πάνω

Μετά τις επτά περίπου, ξεκίνησαν χιονοπτώσεις στα ορεινά και στη συνέχεια αναμένεται στα πεδινά της Μαγνησίας. Χιονόνερο από το πρωί σε Ζαγορά, Μούρεσι, χιόνι στην Ανάβρα, αλλά χωρίς προβλήματα, ενώ οι δρόμοι ήταν ανοικτοί το πρωί. Κανένα πρόβλημα και κανένα φαινόμενο το πρωί, στο δήμο Ρ. Φεραίου. Κανονικά διεξάγεται ο απόπλους του πλοίου από το λιμάνι του Βόλου για τις Β. Σποράδες.

Στη Μαγνησία θα ημειωθούν χιονοπτώσεις αρχικά στις ορεινές περιοχές και στη συνέχεια και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί με τάση ενίσχυσης, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Με αλυσίδες από την Πορταριά και πάνω 

Με αντιολισθητικές αλυσίδες από το ύψος της Πορταριάς και πάνω, συστήνει η Αστυνομία, να γίνεται η κίνηση των οχημάτων, καθώς από νωρίς το πρωί χιονίζει από την Ανακασιά και πάνω. Στα Χάνια το ύψος του χιονιού είναι 30 εκατοστά και στην Ανάβρα μισό μέτρο.

Η πρόγνωση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου 

Μιλώντας στον realfm 97,8, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η ψυχρή αυτή εισβολή θα ρίξει αρκετά τις θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες, στη Φλώρινα μπορεί να φτάσουμε στους -18, -20, σε περιοχές όπως η Λάρισα θα έχουμε -10... Το κρύο θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την άλλη Τετάρτη. Και στην Αθήνα θα έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες πιστεύω το Σάββατο και την Κυριακή».

Ο κ. Γιαννόπουλος εκτίμησε ακόμα ότι «τα χιόνια θα είναι όχι μόνο σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές, θα έχουμε και χιόνια σε χαμηλότερο υψόμετρο σε πεδινές περιοχές. Θα χιονίσει στην Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στη Θράκη, σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, ορεινές της Κρήτης και των Κυκλάδων. Τα πολλά χιόνια θα είναι σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς».

«Στην Αττική θα χιονίσει στην Πάρνηθα μετά το μεσημέρι στα υπόλοιπα ορεινά και το βράδυ πιθανόν να χιονίσει πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.