Quantcast

Ανοιγμα Ερντογάν σε Ανατολή και Δύση - Τι είπε για την οικονομία

Από το βήμα του 7ου Τακτικού Συνεδρίου στην Άγκυρα  ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη / μανιφέστο με τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής και του «Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης» για το 2023, χρονιά εκλογών.

Κύρια σημεία της 2ωρης ομιλίας:

Εξωτερική πολιτική

Άνοιγμα σε Ανατολή και Δύση έκανε ο Πρόεδρος Ερντογάν ρίχνοντας παράλληλα γέφυρες στις χώρες που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε κρίση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας και να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε ένα νησί ειρήνης εξαλείφοντας τις εχθροπραξίες την επόμενη περίοδο», τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίζει την πλάτη ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να δημιουργούμε σταθερές σχέσεις συνεργασίας με χώρες που είναι ανταγωνιστικές και βρίσκονται σε ένταση μεταξύ τους.

Οικονομία

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν  αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας. «Οι διακυμάνσεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές, την πραγματική δυναμική και τις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο Ερντογάν και κάλεσε τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστευθούν τις δυνατότητες της Τουρκίας. «Με τη δυναμική οικονομική μας δομή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δέσμευσή μας για μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι είμαστε ανθεκτικοί στα σοκ. Στην επόμενη περίοδο, θα επιτύχουμε πολύ καλύτερη θέση αναπτύσσοντας την τουρκική οικονομία με βάση τις επενδύσεις, την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές.» Προέτρεψε δε, τους τούρκους πολίτες να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά τον χρυσό και το ξένο συνάλλαγμα, αντί να τα έχουν στα σπίτια τους.

Συρία

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας  να υποστηρίζουμε τον λαό της Συρίας έως ότου η Συρία γίνει μια συριακή χώρα.

Τουρκολιβυκή συμφωνία

Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τους πόρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Χάρη στην υποστήριξη που παρέχει σήμερα η Τουρκία, η Λιβύη συνεχίζει την δημοκρατική διαδικασία, προσβλέποντας ελπιδοφόρα στο μέλλον της ξανά.