Quantcast

Άντονι Φαούτσι, ο ήρωας των Αμερικανών στη μάχη με τον κορωνοϊό

Την ώρα που στις ΗΠΑ οι νεκροί από τον covid -19 έχουν ξεπεράσει τους 20.000 και ο Ντόναλντ Τραμπ προαναγγέλλει «επιστροφή στην κανονικότητα» στις αρχές Μαΐου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, οι Αμερικανοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για έξοδο από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση στον Άντονι Φαούτσι.

Πρόκειται για τον 79χρονο επιδημιολόγο που βρίσκεται εδώ και 36 χρόνια στο «τιμόνι» του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του έχει κληθεί αρκετές φορές να αντιμετωπίσει επιδημίες με παγκόσμιες διαστάσεις. Βοήθησε από την θέση του επικεφαλής ιατρού την αμερικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού HIV, την γρίπη των πτηνών, την γρίπη των χοίρων, την επιδημία του ιού Ζίκα, αλλά και την επιδημία του Έμπολα.  

Είναι ένας εξέχων και πολυβραβευμένος επιστήμονας διεθνούς ακτινοβολίας. Για τις υπηρεσίες και το έργο του έχει τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, που αποτελεί την ύψιστη τιμή για κάθε Αμερικανό πολίτη. Εδώ και μήνες έχει ριχτεί στην μάχη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού και έχει αναδειχθεί σε φωνή της λογικής για όλους τους Αμερικανούς που αγωνιούν για τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια των καθημερινών επίσημων ενημερώσεων, φροντίζει να ενημερώνει τους πολίτες των ΗΠΑ για τις εξελίξεις σε ιατρικό και ερευνητικό επίπεδο, αλλά και να μειώνει τις προσδοκίες που καλλιεργεί ο Ντόναλντ Τραμπ: όχι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το φάρμακο κατά της ελονοσίας είναι «θαυματουργό» κατά του covid-19. Όχι, δεν μπορούμε να έχουμε εμβόλιο μέχρι το φθινόπωρο. Όχι, δεν μπορούμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές Μαΐου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «New Yorker», πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι Αμερικανοί έμεναν καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους για να ακούσουν τι έχει να τους πει ένας άνθρωπος. Ίσως ο τελευταίος ήταν ο Walter Cronkite, ο παρουσιαστής του "CBS Evening News" που τους ενημέρωνε καθημερινά για την πορεία των αμερικανικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Μάλιστα, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εμπιστεύεται τον Άντονι Φαούτσι και εγκρίνει τους χειρισμούς του.

Πολλοί αναρωτιούνται πως καταφέρνει να συνεργάζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ σε μία τόσο κρίσιμη ιστορικά στιγμή. Βρίσκεται στη θέση του συμβουλού του Λευκού Οίκου για θέματα δημόσιας υγείας από τις μέρες της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον εκάστοτε Αμερικανό Πρόεδρο σε περιόδους κρίσης είναι πάντοτε ο ίδιος: «ανατρέχω στο αγαπημένο μου βιβλίο φιλοσοφίας, τον «Νονό» και υπενθυμίζω στον εαυτό μου πως δεν είναι τίποτα προσωπικό, είναι όλα αυστηρά επαγγελματικά». Στην ίδια συνέντευξη, ο κύριος Φαούτσι είχε προσθέσει: «είναι μία πολύ σημαντική δουλειά και πρέπει να γίνει όπως και να 'χει. Ακόμη και όταν κάποιος την αντιμετωπίζει με γελοίο τρόπο, δεν μπορείς να τον προσβάλλεις. Πρέπει να τον αντιμετωπίσεις. Γιατί αν δεν τον αντιμετωπίσεις, θα βρεθείς εκτός κάδρου».

Ο Άντονι Φαούτσι κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» της διαχείρισης της πανδημίας. Δεν αρκεί το γεγονός πως είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας, πρέπει να επιδεικνύει τις επικοινωνιακές τους ικανότητες όταν απευθύνεται στα εκατομμύρια των Αμερικανών, αλλά και το πολιτικό του ένστικτο, όταν απευθύνεται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είμαι επιστήμονας και γιατρός. Δεν παίρνω πολιτική ή ιδεολογική θέση, μένω προσηλωμένος στο έργο μου», έχει δηλώσει ο 79χρονος επιδημιολόγος. Όπως είχε αποκαλύψει πριν μερικά χρόνια σε συνέντευξή του, την πιο σοφή συμβουλή που άκουσε ποτέ από τους συμβούλους του Προέδρου Νίξον. «Μου είπαν πως κάθε φορά που μπαίνω στον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να είμαι προετοιμασμένος ότι μπορεί να είναι και η τελευταία γιατί αν πηγαίνω με σκοπό να πω αυτό που ο Πρόεδρος θέλει να ακούσει είναι σαν να πυροβολώ τα πόδια μου».