Quantcast

Ολλανδία: Πέθανε ασθενής που νοσούσε με Covid-19 για 613 μέρες

Ένας ασθενής με κορονοιό από την Ολλανδία «έσπασε» το ρεκόρ με τις περσσότερες μέρες λοίμωξης, παρουσιάζοντας περισσότερες από 50 μεταλλάξεις.

Ένας άνδρας 75 ετών από την Ολλανδία νοσούσε με Covid-19 για 613 μέρες (σχεδόν 2 χρόνια), ενώ δημιουργήθηκε στο σώμα του μία μετάλλαξη με την ονομασία «Φρανκενστάιν».

Ο ανώνυμος ασθενής διαγνώστηκε με την παραλλαγή Όμικρον τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το περιοδικό Time, που επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Ο κορωνοϊός ανέπτυξε αντοχή στο sotrovimab, μια θεραπεία με αντισώματα Covid, μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσαν επιστήμονες στο Κέντρο Πειραματικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Αργότερα απέκτησε περισσότερες από 50 μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποδηλώνουν ενισχυμένη ικανότητα αποφυγής της ανοσολογικής άμυνας, είπαν.

«Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τον κίνδυνο επίμονων λοιμώξεων SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», είπαν οι συγγραφείς. «Τονίζουμε τη σημασία της συνεχούς γονιδιωματικής επιτήρησης της εξέλιξης του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα με επίμονες λοιμώξεις».

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η ανάπτυξη ενός αντισώματος δεν βοήθησε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να απαλλαγεί από τον ιό. Τελικά, ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το Φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος και της υποκείμενης διαταραχής του αίματος.