Quantcast

FT: Το σίγουρο Brexit και το αβέβαιο μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας

Στον δρόμο για την έξοδο από την ΕΕ βαδίζει η χώρα, μετά τη σαρωτική νίκη των Τόρις. Γιατί ο Τζόνσον μπορεί να κέρδισε το Brexit αλλά διακινδυνεύει την ενότητα της χώρας. Οι κρίσιμες μετατοπίσεις στην εκλογική βάση.

Θέλετε τα καλά ή τα κακά νέα; Τα καλά νέα είναι ότι τα τρία χρόνια πολιτικής παράλυσης τελείωσαν. Το μονοπάτι για το Brexit είναι, για καλό ή κακό, επιτέλους ανοικτό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο γύρισε την πλάτη του στον σκληροπυρηνικό σοσιαλισμό και η χώρα επιτέλους θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση με λειτουργούσα πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα είναι ένας τεράστιος προσωπικός θρίαμβος για τον Μπόρις Τζόνσον. 

Τα όχι τόσο καλά νέα είναι ότι η χώρα θα ανακαλύψει ότι χρειάζεται περισσότερα από μια ψήφο στις εκλογές για «να πραγματοποιήσουμε το Brexit». Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι απελευθερωμένος στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Και η τεράστια εθνικιστική εκτίναξη στη Σκωτία θα μπορούσε να προοιωνίζεται ένα ακόμα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Ακόμα και εν μέσω του ενθουσιασμού για τον θρίαμβο, οι Συντηρητικοί μπορεί να φοβούνται ότι ενώ εξασφάλισαν το Brexit, μπορεί να έχασαν τη Μεγάλη Βρετανία.

Περισσότερα στο Euro2day