Quantcast

ΗΠΑ: Οι σχέσεις του Σουδάν με τις ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα

Στις 18 Αυγούστου 1993, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το Σουδάν στη «μαύρη λίστα» των κρατών τα οποία κατηγορούν ότι στηρίζουν την τρομοκρατία. Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο στρατηγός Ομάρ αλ Μπασίρ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η χώρα έδινε άσυλο σε ισλαμιστές μαχητές. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ζούσε στο Σουδάν από το 1992 μέχρι το 1996.

Το 1996 η Ουάσινγκτον έκλεισε την πρεσβεία της στο Χαρτούμ, αφού επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις στο Σουδάν. Η πρεσβεία επαναλειτούργησε το 2002.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον επέβαλε στο Σουδάν οικονομικό εμπάργκο το 1997. Το εμπάργκο αυτό ήρθη 20 χρόνια αργότερα, το 2017.

Σήμερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επισήμως ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει το Σουδάν από τη «μαύρη λίστα» αφού το Χαρτούμ δέχτηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 335 εκατομμυρίων δολαρίων στους Αμερικανούς πολίτες και τις οικογένειές τους που έπεσαν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν το 1998, μετά τις δύο επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Αλ Κάιντα, στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν μια φαρμακοβιομηχανία κοντά στο Χαρτούμ, για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι παρασκεύαζε χημικά όπλα.

Το 2001, το Χαρτούμ καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και διαμήνυσε ότι στηρίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Γενοκτονία» στο Νταρφούρ

Τον Ιούνιο του 2004 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επισκέφθηκε το Σουδάν μετά το 1978. Η επίσκεψη αυτή είχε ως αντικείμενο τον πόλεμο στο Νταρφούρ.

Τον Νοέμβριο, ο Πάουελ κατηγόρησε το Χαρτούμ και τους Άραβες μαχητές ότι διαπράττουν «γενοκτονία» στο Νταρφούρ.

Στο διάστημα 2006-7, οι αμερικανικές κυρώσεις ενισχύθηκαν.

Επανάληψη του διαλόγου

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2009, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απείλησε ότι θα ενισχύσει τις κυρώσεις, τις οποίες παρέτεινε έναν χρόνο αργότερα. Στις αρχές του 2011 ωστόσο η Ουάσινγκτον δήλωσε έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Σουδάν, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν. Όμως τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Αμερικανός απεσταλμένος Πρίνστον Λάιμαν εκτίμησε ότι οι συγκρούσεις στις Πολιτείες του Γαλάζιου Νείλου και του Νότιου Κορντοφάν συνιστούσαν εμπόδια για τη βελτίωση των σχέσεων.

Άρση του εμπάργκο

Στις αρχές του 2017 ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα αίρονταν μέσα σε έξι μήνες, χαιρετίζοντας το πνεύμα συνεργασίας του Χαρτούμ για την επίλυση ορισμένων περιφερειακών συγκρούσεων και τη δέσμευσή του να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας. Ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ, παρέτεινε τις κυρώσεις για άλλους τρεις μήνες.

Στις 6 Οκτωβρίου 2017 οι ΗΠΑ ήραν τελικά τις κυρώσεις, διατηρώντας μόνο το εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Εντυπωσιακή αναθέρμανση σχέσεων

Μετά την ανατροπή του Μπασίρ από τον στρατό, τον Απρίλιο του 2019, και την ανάληψη της εξουσίας από μια μεταβατική κυβέρνηση, οι σχέσεις του Σουδάν με τις ΗΠΑ αναθερμάνθηκαν εντυπωσιακά.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, θα διόριζαν έναν πρεσβευτή στο Χαρτούμ. Ο πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ απέσυραν τη χώρα από τη «μαύρη λίστα» των χωρών που καταστέλλουν τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Τον Φεβρουάριο φέτος ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου, προσκαλείται για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον και τον ίδιο μήνα συναντάται με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουγκάντα.

Αποζημίωση των θυμάτων

Στις 6 Απριλίου το Σουδάν συμφώνησε να αποζημιώσει τις οικογένειες 17 πεζοναυτών που σκοτώθηκαν το 2000, στην επίθεση εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole στα ανοιχτά της Υεμένης. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα αλλά τα αμερικανικά δικαστήρια έκριναν υπεύθυνο το Σουδάν.

Στις 25 Αυγούστου το Σουδάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το Ισραήλ πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το 2022. Έναν μήνα αργότερα, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε τα χρήματα που ζητούσε η Ουάσινγκτον για να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων από τις επιθέσεις στις δύο αμερικανικές πρεσβείες, το 1998.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να βγάλει το Σουδάν από τη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, μόλις κατατεθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων.