Κομισιόν: Πρόστιμο 60,5 εκατ. ευρώ στις Teva και Cephalon για τεχνητή καθυστέρηση σε φάρμακο

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο στις φαρμακευτικές εταιρείες Teva και Cephalon 60,5 εκατ. Ευρώ επειδή συμφώνησαν να καθυστερήσουν για αρκετά χρόνια την είσοδο στην αγορά μιας φθηνότερης γενικής έκδοσης του φαρμάκου Cephalon για διαταραχές του ύπνου, modafinil, μετά τη λήξη των κύριων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Cephalon, ανακοίνωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος Βεστάγκερ.

Η συμφωνία συνήφθη πολύ πριν η Cephalon γίνει θυγατρική της Teva. Η συμφωνία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ και προκάλεσε σημαντική ζημιά στους ασθενείς της ΕΕ και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διατηρώντας τις τιμές υψηλές για το modafinil.

Το Modafinil είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας που σχετίζεται ιδίως με τη ναρκοληψία. Ήταν το προϊόν με  το 40% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Cephalon.

Ενώ τα κύρια διπλώματα ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν τη μοδαφινίλη είχαν λήξει στην Ευρώπη μέχρι το 2005, η Cephalon εξακολουθούσε να κατέχει ορισμένα δευτερεύοντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη φαρμακευτική σύνθεση της μονταφινίλης, η οποία είχε ως στόχο την εξασφάλιση πρόσθετης προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η σημερινή απόφαση αφορά μια συμφωνία διακανονισμού διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σύμφωνα με την οποία η Cephalon παρακίνησε την Teva να μην εισέλθει στην αγορά με μια φθηνότερη έκδοση του modafinil, σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο εμπορικών πλευρικών συμφωνιών που ήταν επωφελείς για την Teva και ορισμένες πληρωμές σε μετρητά.

Η Teva κατείχε τα δικά της διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής του modafinil, ήταν έτοιμη να εισέλθει στην αγορά με τη δική της έκδοση, και συμφώνησε με την Cephalon να σταματήσει την είσοδό της στην αγορά και να μην αμφισβητήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Cephalon.

Η γενική είσοδος φέρνει ανταγωνισμό τιμών σε αγορές που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση τιμών έως και 90%. Όταν η Teva εισήλθε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για μικρό χρονικό διάστημα το 2005, όντως προσέφερε 50% χαμηλότερη τιμή από την τιμή του Cephalon`s Provigil.

Η έρευνα της Kομισιον διαπίστωσε ότι για αρκετά χρόνια, αυτή η συμφωνία «πληρωμή για καθυστέρηση» απέκλεισε την Teva ως ανταγωνιστή και επέτρεψε στην Cephalon να συνεχίσει να χρεώνει υψηλές τιμές ακόμη και αν το κύριο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας modafinil είχε λήξει από καιρό.

Τα πρόστιμα που επέβαλε η Κομισιό στην Teva και την Cephalon ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια και 30,5 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, συνολικά σε 60,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράβαση διήρκεσε, για σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες του ΕΟΧ, από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2011, όταν η Teva απέκτησε την Cephalon και έγιναν μέλη της ίδιας ομάδας.

Πρόστιμα που επιβάλλονται σε εταιρείες που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ καταβάλλονται στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για συγκεκριμένες δαπάνες, αλλά οι συνεισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το επόμενο έτος μειώνονται αναλόγως. Επομένως, τα πρόστιμα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ΕΕ και στη μείωση της επιβάρυνσης των φορολογουμένων.