Quantcast

Σανγκάη: Εκκενώνονται περιοχές, απομακρύνονται μόνο οι αρνητικοί στον κορωνοϊό - Βίντεο

Συνεχίζονται  τα σκληρά μέτρα των κινεζικών Αρχών στη Σανγκάη, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσουν τη στρατηγική zero Covid, να μηδενίσουν δηλαδή τα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το BBC, η νέα τακτική της Σανγκάης είναι η εκκένωση περιοχών, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η ακριβής αιτία, οι Αρχές μετακινούν μόνον όσους πολίτες έχουν βγει αρνητικοί σε τεστ κορωνοϊού.

Στόχος είναι να μετακινηθούν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους στο Pingwang στη γειτονική επαρχία Zhejiang, όπου θα μείνουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα μπορούσαν να αποκλειστούν μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα το BBC αναφέρει ότι μόνο όσοι ήταν αρνητικοί θα μπορούσαν να πάνε -δεν είναι σαφές γιατί μετακινούνται άτομα με αρνητικά τεστ. Οι αξιωματούχοι δέχονται μεγάλη πίεση να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης και να μειώσουν τα κρούσματα στο μηδέν.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται λίγες μέρες αφότου οι αρχές μετέφεραν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους και εκκένωσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε άλλη περιοχή της Σαγκάης.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη μικρή πόλη Beicai και να μετακομίσουν σε προσωρινά καταλύματα, ώστε οι αξιωματούχοι να μπορούν να απολυμάνουν την περιοχή στα περίχωρα της περιοχής Pudong στα ανατολικά της πόλης.

Μια επίσημη ειδοποίηση που εκδόθηκε στους κατοίκους, τους πρόσταζε να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και να αφήσουν τις πόρτες της ντουλάπας ανοιχτές. Τους είπαν επίσης να αφήσουν ανοιχτή την εξώπορτα του σπιτιού τους. Οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανθρώπους που κάνουν ουρές με γεμάτες βαλίτσες τη νύχτα έδειχναν το μέγεθος της επιχείρησης.

Η ειδοποίηση από το Γραφείο Πρόληψης Επιδημίας της πόλης περιελάμβανε επίσης την εξής εντολή: "Δεν μπορείτε να φέρετε τα κατοικίδιά σας μαζί σας κατά τη διάρκεια αυτής της εκκένωσης, αλλά θα τα φροντίσουμε εμείς".

Η Σανγκάη κατέγραψε 15.861 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού, τοπικής μετάδοσης, χθες συγκριτικά με 16.407 μία ημέρα νωρίτερα. Τα κρούσματα με συμπτώματα ανήλθαν στα 2.634, από τα 2.494. Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφηκαν 441 νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας, από 390 μία ημέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις αρχές, 8 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στη Σανγκάη λόγω της COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την τωρινή έξαρση να ανέρχεται σε 25 -- όλοι τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.