Quantcast

Σοσιαλιστική Διεθνής: Σε όλον τον κόσμο έχουν συγκλονιστεί από την τραγικό θάνατο της Μάχσα Αμινί

Ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει τη βίαιη μεταχείριση και την κατάχρηση εξουσίας από τις αρχές του Ιράν, εξέδωσε η Σοσιαλιστική Διεθνής.

 Κάνει λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν, γεγονός που έχει βγάλει στους δρόμους Ιρανούς πολίτες για να διαμαρτυρηθούν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σε όλον τον κόσμο έχουν συγκλονιστεί από την τραγικό θάνατο της Μάχσα Αμινί, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι δέχτηκε ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από τις Αρχές, ενώ κρατήθηκε επειδή φέρεται να φορούσε το χιτζάμπ της με «ανάρμοστο» τρόπο.

«Η απάντηση στη δολοφονία της Μάχσα Αμινί ήταν μία έκρηξη διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα για τη βάναυση μεταχείρισή της και τους καταπιεστικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση γυναίκες και κορίτσια στο Ιράν.

Αντιμέτωπο με αυτές τις νόμιμες απαιτήσεις, το αυταρχικό καθεστώς προσπάθησε να καταστείλει και να καθυποτάξει όσους διαμαρτύρονται, με μία απεχθή χρήση θανατηφόρου βίας και πραγματικών βολών, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και μεγάλο αριθμό τραυματισμών», επισημαίνεται.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής στέκεται στο πλευρό εκείνων που ύψωσαν τη φωνή τους στο Ιράν για να ζητήσουν θεμελιώδεις αλλαγές, και ζητά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που διέπραξαν αυτό το έγκλημα.

Επιπλέον, εκφράζει τον βαθύ θαυμασμό της για το θάρρος με το οποίο οι πολίτες του Ιράν βγήκαν στους δρόμους, παρά τους σοβαρούς κινδύνους για τη δική τους ασφάλεια.

Όπως υποστηρίζει, κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την επιλογή των ρούχων της χωρίς να της υπαγορεύεται αυτό από τις Αρχές ή να γίνεται διάκριση εις βάρος της ανάλογα με το πώς ντύνεται. Ο κατασταλτικός χαρακτήρας του ιρανικού καθεστώτος επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια των Κούρδων, οι οποίες καταπιέζονται τόσο λόγω εθνοτικής καταγωγής όσο και λόγω φύλου.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής προσφέρει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στα κουρδικά κόμματα-μέλη της στο Ιράν, τα οποία συνεχίζουν ακούραστα τον αγώνα τους για ένα διαφορετικό μέλλον για τον λαό του Ανατολικού Κουρδιστάν, όπου τηρούνται οι αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ