Quantcast

Συναγερμός στη Γαλλία για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού

88 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο χθες, με τους θανάτους να ανέρχονται συνολικά σε 33.125.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης Covid-19 σε 24 ώρες ξεπέρασε τις 30.000 στη Γαλλία για πρώτη φορά μετά την έναρξη διεξαγωγής τεστ σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, ανήλθε σε 30.621, με τις μολύνσεις αθροιστικά να ανέρχονται σε 809.684 από την αρχή της πανδημίας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 88 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο, με τους θανάτους να ανέρχονται συνολικά σε 33.125.

Το ποσοστό των θετικών τεστ (το ποσοστό των ατόμων που διαγνώσθηκαν θετικοί στην νόσο σε σχέση με όλα τα άτομα που εξετάστηκαν) συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας στο 12,6% (12,2% χθες Τετάρτη).

Για αρκετές ημέρες, οι νέες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων καταγράφουν σαφή ανοδική τάση: 171 ασθενείς τη Δευτέρα, 226 την Τρίτη, 193 την Τετάρτη και 219 σήμερα Πέμπτη.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 1.741 ή 77 περισσότερους από την προηγούμενη ημέρα.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η Γαλλία διαθέτει 5.800 κρεβάτια σε ΜΕΘ. Στο αποκορύφωμα της επιδημίας, στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 7.000 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, και στη συνέχεια ο αριθμός αυτός μειώθηκε αισθητά μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Έκτοτε, αυξάνεται σταθερά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τετάρτη απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε 8 μεγαλουπόλεις της Γαλλίας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Oι Γάλλοι δεν πείσθηκαν από τον Μακρόν αλλά αποδέχονται την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Οι Γάλλοι εγκρίνουν γενικά την απαγόρευση που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν, με το 64% να τάσσεται υπέρ και το 35% να αντιτίθεται, σύμφωνα με έρευνα της Odoxa-Dentsu που διεξήχθη με τη Franceinfo. «Ως επί το πλείστον, οι πολίτες μας θα εγκρίνουν - και πάλι - και θα σεβαστούν ένα μέτρο που τους στερεί την ελευθερία τους. Αλλά για άλλη μια φορά, οι Γάλλοι έχουν αμφιβολίες για τους συμπολίτες τους, διότι πιστεύουν, ότι το 54% δεν θα το σεβαστούν», αναλύει ο πρόεδρος της Odoxa, Gaël Sliman. Το 63% αναγνωρίζουν στον Εμανουέλ Μακρόν ότι ήταν σαφής και το 55% ότι κατάλαβε τις ανησυχίες της χώρας.

Ωστόσο, πέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πείσει για την ικανότητά του να καταπολεμήσει την κρίση στην υγεία. Το 53% των Γάλλων δεν πιστεύουν, ότι έχει πει την αλήθεια και το 57% δεν τον εμπιστεύεται ότι κάνει τα σωστά βήματα για να γυρίσει σελίδα για την επιδημία. Ενώ η εφαρμογή παρακολούθησης StopCovid έδειξε την αναποτελεσματικότητά της και θα αντικατασταθεί από μια νέα φόρμουλα, το 59% των Γάλλων δεν εμπιστεύονται τον Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ειδοποίησης. Η οικονομική κρίση προκαλεί προφανώς μεγάλη ανησυχία και το 56% των πολιτών αμφισβητεί την ικανότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να το αντιμετωπίσει, μία αμφιβολία που μοιράζεται το δεξιό εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με την Dentsu Consulting, οι λέξεις που εμφανίζονται πιο συχνά στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνουν, ότι παρόλο που οι Γάλλοι συμμορφώνονται με την απόφαση του Προέδρου, η απόφασή του προκαλεί μεγάλη πικρία στη χώρα.