Quantcast

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβαστική πρόταση Σ. Μισέλ για το θέμα της ομοφωνίας

Μετά από 4 ώρες διμερών επαφών ξεκίνησε στις 21:00 τοπική ώρα το δείπνο των 27 ηγετών, με μια ώρα καθυστέρηση, όπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να παρουσιάσει τις ως τώρα συγκλίσεις. Είχαν προηγηθεί επαφές με τους Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν, ξεχωριστά με τους Ρούτε και Ορμπάν, αλλά  και συσκέψεις των τεσσάρων του Βίζεγκραντ και άλλων χωρών μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δείπνου,  ο Πρόεδρος Μισέλ υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση που προτείνει τερματισμό πληρωμών επί εθνικών σχεδίων ανάκαμψης αν δεν  υπάρχει "συναίνεση" μεταξύ των κυβερνήσεων. Η πρόταση προβλέπει ότι αν ένας αριθμός κρατών μελών έχει αιτιολογήσει την αντίθεσή του σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ή στην επίτευξη ορόσημων όπως εκτιμήθηκε από την Κομισιόν, δεν θα μπορούν να γίνουν πληρωμές έως ότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το θέμα". Η πρόταση του Σ. Μισέλ έρχεται για να αποσπάσει τη συμφωνία της Ολλανδίας στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ΠΔΠ και του ταμείου ανάκαμψης.

Νωρίτερα, στην 7ωρη συνεδρίαση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επικράτησαν χαμηλοί τόνοι, αλλά και διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες σε μια σειρά επί μέρους ζητήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Δανία επέμεινε στη μείωση του συνολικού ύψους του ταμείου ανάκαμψης και η Ολλανδία στην απαίτηση για ομόφωνη έγκριση των προγραμμάτων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων των κρατών. Η Γαλλία έθεσε το ζήτημα της οριστικής κατάργησης των επιστροφών (rebates) που ορισμένα κράτη λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, ενώ Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τα βασικά μεγέθη της πρότασης Μισέλ. 

Τη διατήρηση της αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων (500-250) στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά και τη βελτίωση της κλείδας κατανομής στην πρόταση Μισέλ, επιχειρεί να πετύχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει την υποστήριξη αρκετών χωρών και προς τα δύο σκέλη, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η πρόταση του Σαρλ Μισέλ ως προς το δεύτερο σκέλος. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι Ελλάδα είναι έτοιμη να συναινέσει και στη διατήρηση των rebates (επιστροφές χρημάτων) αν το ύψος του ταμείου μείνει ως έχει. Σημειώνεται επίσης ότι το θέμα της απαίτησης ομοφωνίας για την έγκριση των εθνικών προγραμμάτων δε τη στηρίζει ουδείς πέραν της Ολλανδίας, ενώ ελάχιστη συζήτηση έχει γίνει για τους όρους του κράτους δικαίου. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα διεξάγεται κατ` ιδίαν συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν για αποτίμηση των συζητήσεων και προετοιμασία συμβιβαστικών θέσεων.

Την πληροφορία ότι η διαφωνία για το συνολικό ύψος του ταμείου ανάκαμψης παραμένει, και χωρίς αυτό το στοιχείο οι υπόλοιπες λεπτομέρειες είναι στον αέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ενημέρωσε πως ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της κλείδας κατανομής 70:30 της πρότασης Μισέλ και έχουν πέσει στο τραπέζι δυσμενέστερες προτάσεις όπως 50:50 (με  έτη κατανομής το 2021-22 και 23-26). Σημείωσε τέλος ότι η διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και λαμβάνει χώρα μεταξύ των τεσσάρων ολιγαρκών (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία) και των χωρών  ου Νότου.