Quantcast

Τι κρύβει ο Ερντογάν από τη Δύση - Η ανάλυση της Jerusalem Post για την τουρκική στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο

Η ρητορική της Τουρκίας ενδεχομένως να υποδεικνύει μια οργανωμένη εισβολή στη Συρία και μια αποσταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα. 

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα καθώς οι δύο χώρες οδηγούνται για ακόμα μια φορά σε κρίση. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί ακραία ρητορική σε μια προσπάθεια να παραμερίσει και να απομονώσει την Αθήνα, καθώς η Τουρκία περιμένει να παίξει το ενεργειακό χαρτί εν μέσω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, αναφέρει το άρθρο-ανάλυση για τις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν που δημοσιεύει η ισραηλινή Jerusalem Post, με την υπογραφή του αναλυτή Seth J. Frantzman.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας επηρεάζει την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ έχει αντίκτυπο στο Ισραήλ και στα πλάνα για τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με την ανάλυση του Seth J. Frantzman.

Ο ρόλος του Ισραήλ και η φιλορωσική πολιτική του Ερντογάν

«Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδίωξε να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, κυρίως για να μεταφέρει ενέργεια από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη με απώτερο στόχο να παραγκωνιστεί η Ελλάδα και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη του ΝΑΤΟ να εξαρτώνται από την Τουρκία. Η Άγκυρα έδειξε ήδη τις προθέσεις της απειλώντας να κρατήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία εκτός ΝΑΤΟ», τονίζει ο αναλυτής. 

«Η Τουρκία  αποκαλεί αυτές τις κινήσεις ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά αυτή η πολιτική είναι αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική και γενικά φιλορωσική. Είναι επίσης μέρος μιας προσέγγισης που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με το Ιράν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», εξηγεί ο Seth J. Frantzman.

«Εν ολίγοις, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Δύση είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία χρησιμοποιεί συνέχεια τη Δύση για να έχει κέρδη και να εκβιάσει το ΝΑΤΟ», προσθέτει. 

Πού μπορεί να οδηγήσει η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Επιπλέον, κατά το δημοσίευμα της Jerusalem Post, φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πιθανόν να οδηγήσει σε τουρκική «αντίδραση» κατά της Δύσης, με αποτέλεσμα η Άγκυρα στο τέλος να «αναπτύξει μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της συριακής σύγκρουσης».

Σύμφωνα με τον Seth J. Frantzman, σε περίπτωση που συμβεί αυτό τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει τον φετινό χειμώνα μια επερχόμενη «σύγκρουση» μεταξύ Τουρκίας και Δύσης, ώστε τελικά Άγκυρα και Μόσχα να συνεργαστούν ενδεχομένως με το Ιράν στη Συρία.

«Η Τουρκία θέλει να εξαπολύσει νέα εισβολή. Εάν καταφέρει να λάβει την έγκριση της Ρωσίας και το Ιράν απομακρυνθεί σε περιοχές κοντά στο Χαλέπι, τότε η Άγκυρα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Συρία και να επιτεθεί στους Κούρδους» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 

«Η κρίση Ελλάδας-Τουρκίας, συνεπώς δεν αφορά μόνο μεμονωμένα περιστατικά στη Μεσόγειο, αλλά απώτερος σκοπός της Άγκυρας είναι να επανασυνδεθεί με τη Μόσχα ώστε να εφαρμόσει το γεωπολιτικό της σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Συρία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στην ανατολική Μεσόγειο και να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ».

Τέλος, ο Seth J. Frantzman, καταλήγει στο γεγονός ότι η Άγκυρα «χτυπά» την Ελλάδα μέσω εμπρηστικής ρητορικής, φέροντας στο νου σκοτεινές μνήμες της εθνοκάθαρσης των Ελλήνων. «Η Τουρκία θέλει να απειλήσει τα ελληνικά νησιά σε μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία και να επαναφέρει τα φαντάσματα της δεκαετίας του 1920. Ωστόσο, μια επικείμενη εισβολή δεν φαίνεται να υπάρχει στην ατζέντα της Άγκυρας, όμως η στρατηγική Ερντογάν περιλαμβάνει ένα μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να διεκδικήσει μια λωρίδα της ανατολικής Μεσογείου».