Quantcast

«Τώρα θα πεθάνεις»: Βρετανός αιχμάλωτος των Ρώσων περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη - Τα ηλεκτροσόκ και η μουσική επί 24 ώρες

Ο Βρετανός Σον Πίνερ πολέμησε στο πλευρό της Ουκρανίας, όταν πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης.

Κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του μετά την ανταλλαγή  200 αιχμαλώτων πολέμου με 55 Ρώσους στρατιώτες χάρη και στη μεσολάβηση του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ελεύθερος πλέον, διηγείται τα όσα εφιαλτικά βίωσε στα χέρια των Ρώσων επί τέσσερις ολόκληρους μήνες. 

«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου», λέει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη “Τhe Sun on Sunday”. Ακόμη κι η περίοδος που βρισκόταν μεταξύ των πολιορκούμενων στη Μαριούπολη ήταν μια «κόλαση επί Γης», ένα μακελειό καθώς οι Ρώσοι επιτίθεντο στη μονάδα του με οβίδες και βλήματα πυροβολικού. «Ήταν τόσα πολλά τα πτώματα, θύμιζε αποκάλυψη ζόμπι».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο Πίνερ κατά τη σύλληψή του περικυκλώθηκε από Ρώσους στρατιώτες: «Με έσυραν και χωρίς λόγο μου έμπηξαν ένα μαχαίρι στον μηρό», σημειώνει. Στη συνέχεια τον έδερναν επί είκοσι λεπτά. Ο Βρετανός περιγράφει και βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ. Διαρκούσαν περίπου 40 δευτερόλεπτα και του προκαλούσαν αβάσταχτους πόνους. Γιατί τον βασάνιζαν δεν έχει ακόμη καταλάβει: «Φαινόταν σαν να το έκαναν για να σπάσουν πλάκα».

Ένας από τους βασανιστές του, μάλιστα, μπήκε μια φορά στο κελί του, του έβαλε το πιστόλι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, απασφάλισε και του είπε: «Τώρα θα πεθάνεις». «Αλλά μετά άρχισε να γελάει και είπε ότι το έκανε μόνον για πλάκα και με χτύπησε με το πιστόλι».

Ο Βρετανός πρώην αιχμάλωτος αναφέρει επιπλέον ότι στο στρατόπεδο έπαιζαν 24 ώρες το 24ωρο τραγούδια των ABBA και των Slipknot. «Δεν θα ξανακούσω ποτέ στη ζωή μου τραγούδια των ABBA. Τα μισούσα ούτως ή άλλως, ήταν ένα πραγματικό βασανιστήριο», λέει.

Αυτό που έδωσε στον Πίνερ τη δύναμη να επιζήσει ήταν η Ουκρανή σύζυγός του, Λαρίσα. Λίγο πριν τον συλλάβουν, της τηλεφώνησε και την αποχαιρέτησε, αλλά εκείνη, αντί να βάλει τα κλάματα, του φώναξε στο τηλέφωνο: «Μου είπε ότι είμαι πολεμιστής κι ότι θα επιβιώσω». Κι αυτά τα λόγια της τον βοήθησαν να αντέξει…