Quantcast

Τούρκος Πρέσβης: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την Αγία Σοφία - Yeni Safak: 2 Ιουλίου κρίνεται αν θα γίνει τζαμί!

Σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ανάγνωση της προσευχής στην Αγία Σοφία, καθώς και τη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που την χαρακτήρισε «περιττή πρόκληση», απάντησε ο Τούρκος Πρέσβης.

Ο Burak Φzόgergin δήλωσε πως «η Αγία Σοφία στο σύνολο της αποτελεί σημαντικό θησαυρό για την Τουρκία και την ανθρωπότητα. Οποιαδήποτε τοποθεσία στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του τουρκικού εδάφους, απολαμβάνει της δέουσας επιμέλειας της Τουρκίας και συνεχίζει να επιβιώνει χάρη στην φροντίδα που της αποδίδουμε. Συνεπώς, είναι αυτονόητο πως θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε (την Αγία Σοφία), αλλά δεν αναμένουμε κάτι λιγότερο και από την πλευρά της Ελλάδας»

Ο Τουρκικός Τύπος έχει ολοσέλιδες αναφορές στην «προσφυγή εγκυρότητας ή οχι της υπογραφής Ατατούρκ απο το 1934 και περι Αγ. Σοφιας», απο ΜΚΟ.

Ανάλογες προσφυγές στο Ανώτατο Δικασττήριο της Τουρκίας έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Τουρκικά ΜΜΕ: Στις 2 Ιουλίου κρίνεται αν η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της φυλοκυβενητικής εφημερίδας, «Yeni Safak», ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή. Αν η προσφυγή στις 2 Ιουλίου γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδικασία προσπάθειας μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι, στην περίπτωση δηλαδή που αποδειχθεί πως η υπογραφή είναι πλαστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω σύλλογος είχε καταθέσει και στο παρελθόν αιτήματα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, άλλα όλες οι πρόσφυγες είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δείτε το πρωτοσέλιδο: