Quantcast

Tσαβούσογλου: Αν οι Κούρδοι δεν αποσυρθούν η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά - Θέλουμε πολιτική λύση στη Συρία

Επιθυμούμε πολιτική λύση κι όχι στρατιωτική για τη Συρία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο φόρουμ του TRT ενώ την ίδια ώρα έστειλε προειδοποιήσεις προς τους Κούρδους λέγοντας πως αν δεν απομακρυνθούν από την περιοχή σε 35 ώρες, η "επιχείρηση" θα ξεκινήσει ξανά. 

Ζούμε σε μια εποχή γενικευμένης αβεβαιότητας και ενός κόσμου που αλλάζει δραματικά συνεχώς, δήλωσε. Στη δική μας περιοχή οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ανέφερε. Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι άνοδος της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς όπως είπε καθώς επίσης της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας.

Ωστόσο, όπως είπε, υπογράμμισε η τρομοκρατία αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες απειλές της εποχής. Κι αυτή η απειλή, τόνισε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα κράτη χωρίς τη διεθνή συνεργασία η οποία είναι αναγκαία.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε υπάρχουν διάφορα προβλήματα σε αυτό το τομέα καθώς διάφοροι πολιτικοί και πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» επειδή εκφράζουν ακριβώς την ίδια ιδεολογία.

Σήμερα πολλά ακροαριστερά πολιτικά κόμμα στην Ευρώπη προσπαθούν να εξαιρέσουν το PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, επειδή ακριβώς πιστεύουν στην ίδια Μαρξιστική, Λενινιστική, Κομμουνιστική ιδεολογία.

«Αν μέσα σε 35 ώρες δεν έχουν αποσυρθεί, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» 

«Έμειναν 35 ώρες. Αν μέσα σε 35 ώρες δεν έχουν αποσυρθεί, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά», διαμήνυσε και σήμερα η Άγκυρα. «Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κράτος τρομοκρατίας στα σύνορά μας κι εμείς αυτό το παιχνίδι το χαλάσαμε», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του διαθέτει χημικά όπλα. «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ποτέ στην ιστορία μας. Οι διεθνείς συνθήκες μάς δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα», σημείωσε, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι ο στόχος της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.

Τι θέλει η Τουρκία στη Συρία

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανέπτυξε τις θέσεις και τις προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με τη Συρία. Όπως υποστήριξε, η Τουρκία στηρίζει την πολιτική διαδικασία σθεναρά κι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση επί του θέματος. Το Συριακό πρόβλημα, υπογράμμισε, ότι μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της πολιτικής οδού. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι για να επιτευχθεί πολιτική λύση πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός κάτι το οποίο η Άγκυρα επιδίωξε στο Ιντλίμπ. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία καταπολεμά με επιτυχία την τρομοκρατία στη Συρία. Ο δεύτερος στόχος, της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Όπως εξήγησε, ο λόγος που η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «πηγή ειρήνης» - δηλαδή την εισβολή – είχε να κάνει με το γεγονός ότι το PYD/ YPG γίνονταν μέρα με τη μέρα ποιο ισχυροί με αποτέλεσμα οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις να αυξάνονται.  

Κατηγορίες κατά ΗΠΑ

Μερικοί σύμμαχοι, είπε, όπως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τροφοδοτούν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία ακόμη και μετά την ήττα του ISIS. O ίδιος υποστήριξε ότι ο Ερντογάν εδώ και μήνες είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας κάτι που είχε συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν. Τραμπ.  Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους.

Σημαντική η συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πάντως «πολύ σημαντική» τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του που θα έχουν αύριο στο Σότσι.