Quantcast

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η απάντηση για τις «εκρήξεις» στο γήπεδο και τη συνεργασία με τον πατέρα του - BINTEO

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι γνωστός για το ταπεραμέντο του μέσα στο γήπεδο, ενώ δεν λείπουν οι “εκρήξεις” και οι κόντρες με τον προπονητή – πατέρα του. Ο Έλληνας τενίστας, στη συνέντευξή του στο “Ενώπιος Ενωπίω” ήταν ξεκάθαρος.

«Είναι και η μόνη δουλειά που έχω. Χωρίς αυτή δεν θα ήξερα τι θα έκανα». είπε αρχικά ο Έλληνας πρωταθλητής.

Πολλές φορές θες να φτάσεις στο στόχο που έχεις βάλει στην αρχή της χρονιάς. Υπάρχει ενδιαφέρον, θέλω να επιτύχω και πολλές φορές θες να φτάσεις στο σημείο που έχεις βάλει στόχο από την αρχή της χρονιάς και είναι δύσκολο να μην αντιδράσεις. Είναι ένα είδος εκτόνωσης», ανέφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Η αλήθεια είναι πώς δεν είναι η πιο όμορφη εικόνα του κόσμου, φαίνεται άθλιο. Είναι δύσκολο να παίζεις με τόση ένταση και προσπάθεια και να πηγαίνεις από το 100 στο μηδέν σε δυο δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό και το κάνει και το πιο δύσκολο άθλημα στον κόσμο. Υπάρχει η συναισθηματική προσέγγιση και τα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Εάν έχεις προπονητή που δεν έχεις οικογενειακή σύνδεση και υπάρχει πιο επαγγελματική σχέση, μπορεί να μην εκτονωθείς με τον ίδιο τρόπο όπως με τον πατέρα σου, το οποίο είναι φυσιολογικό.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση με τον πατέρα μου έχει μπερδευτεί, έχει γίνει ένα κοκτέιλ. Έχει γίνει πιο επαγγελματική παρά πατρική και προσπαθώ να το επαναφέρω και φυσικά με το πρόσφατο ταξίδι μας στην Ισλανδία ήταν κάτι το οποίο προσωπικά εγώ το ήθελα πάρα πολύ, να είμαι με την οικογένεια μου και να ταξιδέψουμε κάπου που να είναι εκτός… τένις, κάτι που δεν κατάφερα να κάνω, διότι με το που φτάσαμε στην Ισλανδία βρήκε κατευθείαν τα indoor courts να πάει να παίξει με τον αδερφό μου.

Είμαι ευγνώμων που και οι δύο γονείς μου είναι μέσα στο άθλημα».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε και ο πατέρας και προπονητής του Στέφανου, Απόστολος Τσιτσιπάς και μίλησε για τις «εκρήξεις», αλλά και για την πορεία του.

Σχετικά με την πορεία του Στέφανου νομίζω ότι η σταθερότητα του είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει αυτή τη στιγμή, γιατί τα τελευταία έξι χρόνια είναι σταθερά στο Top 10 της βαθμολογίας», σημείωσε αρχικά.

Και συνέχισε: «Όμως όπως είπατε και προηγουμένως το τένις είναι ένα δυναμικό άθλημα γιατί κάθε χρόνο ανανεώνεται η βαθμολογία και αυτό το κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα που θα πρέπει να είσαι πάντα στις επάλξεις και να κρατιέσαι στην κορυφή. Και ακόμα όταν φτάσεις στην κορυφή, ακόμα και να είσαι NO1 στον κόσμο, τότε ίσως θα πρέπει να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά, όχι τόσο στον όγκο δουλειάς, αλλά στον τομέα της λεπτομέρειας για να μπορέσεις να κρατηθείς ψηλά.

Είναι φυσικό μερικές φορές να υπάρχουν τριβές ανάμεσα στον αθλητή και τον προπονητή, γιατί σε αυτό το άθλημα υπάρχουν τόσο πολλές απαιτήσεις … υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που λάβεις υπόψιν σου για να βελτιωθείς έστω και λίγο προκειμένου να φτάσεις στην κορυφή και να παραμείνεις εκεί.

Άρα πολλές φορές υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση του τι συμβαίνει στο γήπεδο του τένις. Πως μπορούμε να φέρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, πως μπορούμε να ανεβάσουμε την αθλητική μας απόδοση. Εκεί φυσικά ο προπονητής θα προσπαθεί να αφουγκραστεί και να βρει αυτές τις λεπτομέρειες και να βάλει την επιστημονική γνώση πίσω από την δουλειά, πολλές φορές δεν είναι εύκολο να πείσει τον παίκτη να συγκεντρωθεί και να πειθαρχήσει ώστε να γίνει αυτή η δουλειά.

Στο συγκεκριμένο άθλημα παίζει τεράστιο ρόλο. Νομίζω όμως ότι ο Στέφανος το έχει καταλάβει αυτό τα τελευταία χρόνια με τα αποτελέσματά του ότι είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά. Γιατί το τένις είναι μια αντανάκλαση της ζωής μας. Γιατί το τένις είναι δύσκολο άθλημα. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι είναι δύσκολο και τότε με την δουλειά που θα κάνουμε και με την σωστή και πειθαρχημένη δουλειά θα φτάσουμε εκεί που έχουμε ονειρευτεί.

Σχετικά με τα… ξεσπάσματα του Στέφανου, είπε: Είναι φυσικό να πικραίνεσαι, όμως γνωρίζω τον χαρακτήρα του Στέφανου, έχει αναλάβει πολλές ευθύνες στη ζωή του από πολύ μικρός, έχει αγαπήσει αυτές τις ευθύνες. Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο σε πολύ μικρή ηλικία να αγαπήσεις αυτές τις ευθύνες και να πάρεις το βάρος μιας ολόκληρης οικογένειας. Ο Στέφανος το καταφέρνει και πραγματικά είναι εντυπωσιακό.

Το κομμάτι που ίσως να με δυσαρεστεί, όταν έρχονται αυτές οι στιγμές είναι το γεγονός ότι επηρεάζεται ο αγώνας. Γιατί σε αυτές τις στιγμές χρειάζεται το 100% της συγκέντρωσής του προκειμένου να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα. Γιατί το παν στο τένις, αλλά και στην ζωή είναι να αναζητάς τις λύσεις».

Για το γεγονός ότι και εκείνος αλλά και η σύζυγός του, μιλάνε κατά τη διάρκεια των αγώνων του Στέφανου, ανέφερε: Συμφωνώ μαζί σου, όμως κάποιος μπορεί να μην ξέρει την επαγγελματική σχέση που έχουμε με τον Στέφανο. Κι εγώ και σύζυγός μου έχουμε υπάρξει προπονητές του Στέφανου. Η σύζυγός μου στα πρώτα στάδια κι εγώ στη συνέχεια.

Συμφωνώ ότι πια ο Στέφανος δεν χρειάζεται τόσο πολύ την κατεύθυνση του προπονητή του και πόσο μάλλον των γονέων του και ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση ή κάποια αλλαγή σε συνεννόηση με τον Στέφανο.