Quantcast

Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι, ενδεχομένως μαζί με το επίδομα αδείας - Σκυλακάκης: Να δοθεί όταν «ανοίξει» ξανά η αγορά

Nεα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μετά την ένταξη της χώρας  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο προϋπολογισμός του κράτους αναθεωρείται και θα διατεθούν για τη θωράκιση της οικονομίας περίπου 10 δις ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα 3,8 δις ευρώ που δρομολογούνται, άλλα  3 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ένα αντίστοιχο ποσό θα προκύψει από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

Eπεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου  σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους αλλά και σε περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της χώρας. Πρόκειται για τη μεγάλη  πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ,για τους οποίους θα υπάρχει και πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα ,την ενίσχυση θα λάβουν  και οι 41.00 εργαζόμενοι που απολύθηκαν  ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και τις  18 οπότε όποια απόλυση γίνει θεωρείται άκυρη.

O πρωθυπουργός διαβεβαίωσε μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η δήλωση  του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πως αξιολογείται η καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από πληγέντες κλάδους, ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. 

Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σύμφωνα με  πληροφορίες θα καταβληθεί τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο για όλο τον ιδιωτικό τομέα   ενδεχομένως  μαζί με το επίδομα αδείας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να σηκώσουν το βάρος,με την προυπόθεση ότι θα έχει αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοιού και θα  αρχίζει η ανάκαμψη της οικονομιας.Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα  δώρο Πάσχα θα λάβουν φέτος  εκείνοι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοιού, οι εργαζόμενοι  στα νοσοκομεία ,γιατροί και νοσηλευτές αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που «δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς» όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1: Το Δώρο Πάσχα πρέπει να δοθεί όταν «ανοίξει» ξανά η αγορά 

«Κανονικά θα δοθεί το δώρο του Πάσχα», διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «ίσως χρειαστεί να δοθεί λίγο αργότερα», εξηγώντας πως αυτήν τη στιγμή μεγάλο τμήμα της αγοράς είναι κλειστό και θα υπάρξει αδικία για κάποιους κλάδους.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο τελείως απροσδιόριστο. Στόχος είναι πρώτα «να δούμε το λευκό στο μάτι του νεκρού», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο τέλος της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το επίδομα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, διαβεβαίωσε πως θα παρθούν κι άλλα μέτρα στην πορεία και θα καλυφθούν ακόμη περισσότεροι κλάδοι. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους πιο πολλούς για να επιβιώσουν», δήλωσε και συμπλήρωσε «Εδώ είμαστε για να διορθώσουμε τα λάθη».

Αναφερόμενος στους άνεργους, ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχει ένα “οπλοστάσιο” για τη στήριξή τους και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων. Ειδικότερα για τον τομέα του τουρισμού, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική παρέμβαση. «Είναι μία καινούρια πραγματικότητα», είπε.

Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλα τα δημοσιονομικά κόστη, ωστόσο η Ελλάδα πήρε… αέρα από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ και του Eurogroup. Δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καθώς είναι μία περίπτωση διαφορετική από εκείνη των φροντιστηρίων.

Σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, η οποία χαρακτηρίζει “φτωχό” το πακέτο, ο Υφυπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας πως το συνολικό ποσό θα προσεγγίσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να υπάρχουν χρήματα και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, «όχι μόνο να ζήσουμε τώρα», υπογράμμισε. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση του φαινομένου», συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, «και υπάρχει μια αβεβαιότητα… Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον τουρισμό το καλοκαίρι, για παράδειγμα».

Εξέφρασε, την βεβαιότητα πως η Ευρώπη θα αυξήσει τα κονδύλια, μετά την πανδημία, και η χώρα μας θα πάρει το μερίδιο που της ανήκει. Μέχρι τώρα, σημείωσε, «καταφέραμε το μέγιστο δυνατό για τη χώρα, χωρίς να φανεί πως η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση».

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ο κ. Σκυλακάκης, επεσήμανε πως αναπόφευκτα η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” για να στηρίξει την οικονομία.