Quantcast

Νέα ένεση στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Τι θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας τον Απρίλιο ώστε να μπει ανάχωμα στις δραματικές παρενέργειες που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας ανακοινώνει στις 10 το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στοχεύουν να λειτουργήσουν ως γραμμή άμυνας στην επίθεση του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία και να συμβάλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μπροστά στον κίνδυνο μαζικών λουκέτων.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες των μέτρων που θα ανακοινωθούν: Διεύρυνση της λίστας των ωφελούμενων από το προστατευτικό πλαίσιο στήριξης και επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων μέσω δανείων από τις τράπεζες  με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αλλά και την ενεργοποίηση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ειδικότερα:

1.Διευρύνεται η λίστα των  Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ώστε να ενταχθεί στην ομπρέλα των προστατευτικών μέτρων και να λάβει την ενίσχυση των 800 ευρώ  η πλειοψηφία των εργαζομένων. Από τα μέτρα θα εξαιρεθούν τα σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις σχετικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταβάλει τελικά στους 66.000 επιστήμονες  το εκπαιδευτικό βοήθημα των 600 ευρώ εντός του Απριλίου. Ταυτόχρονα σχεδιάζει την ένταξή τους στη λίστα των ΚΑΔ τον Μάιο προκειμένου να λάβουν την παροχή των 800 ευρώ.

2. Δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου θα διανεμηθούν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.Τα δάνεια αυτά θα ανέρχονται είτε με το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων των εισφορών είτε στο 25% του τζίρου της. Θα αφορούν όσες επιχειρήσεις  δεν είχαν «κόκκινες» οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό ακόμα και μεγαλύτερο από 80%  ενώ η διάρκεια τους μπορεί να ξεπεράσει τα 5 έτη. 

Οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα μπορούν και αυτοί να χορηγούν περαιτέρω εγγυήσεις για το ποσό του δανείου που θα καλείται να αναλάβει το πιστωτικό ίδρυμα χωρίς εγγύηση. Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι εργοδότες θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό. Η ενίσχυση δοθεί εντός του επομένου διμήνου  μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Παράλληλα θα επιδοτηθεί για τρείς μήνες το επιτόκιο ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.