Quantcast

Χατζηδάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου σε όσους θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές στην εφορία

Νομοθετική διάταξη, με την οποία θα παγώσουν τα επιτόκια στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία στα περσινά επίπεδα, θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από το μικρό ή μεγαλύτερο σοκ που αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι όταν επιχειρούν να ρυθμίσουν οφειλές τους στην εφορία μέσω της πάγιας ρύθμισης 12-48 δόσεων, διαπιστώνοντας άλμα επιτοκίων.

Το εκ νέου πάγωμα των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον Σκάι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών έως 12 δόσεις μειώνεται σε 4,34% και θα παραμείνει παγωμένο για έναν χρόνο σε αυτά τα επίπεδα, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο μειώνεται και παγώνει στο 5,84%.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως τώρα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Γι αυτόν τον λόγο οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΗΓΗ: Euro2day