Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση για Κουφοντίνα, Λιγνάδη - Γεραπετρίτης: Η Μενδώνη ζήτησε άμεσα την παραίτησή του

Σε προθέρμανση ενόψει της μεθαυριανής σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών παραπέμπει η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή με την αντιπαράθεση να είναι σφοδρή και να αφορά σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας

Το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως συνειδητή πολιτική επιλογή και εκδικητική πράξη την καταπάτηση των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα και το αστυνομικό κράτος. “Η υπόθεση οδηγείται σε δραματική εξέλιξη για τη ζωή του καταδικασμένου Κουφοντίνα, με τη διάθεση της κυβέρνησης να εκδηλώνεται δια της σιωπής και της μη λήψης μέτρων ώστε να υπάρξει μια εμβληματική εκδικητική πράξη στο πρόσωπο του κρατουμένου, ο οποίος δεν ζητά τίποτα άλλο από το να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και από τις αγροτικές φυλακές να επιστρέψει στη φυλακή από την οποία είχε μεταχθεί” είπε ο κ. Βούτσης. Μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής συνέκρινε την αποφυλάκιση καταδικασθέντος στην υπόθεση του Noor1 έπειτα από επτά χρόνια διερωτώμενος πόσες ζωές είχαν χαθεί από τα ναρκωτικά. 

Στην τοποθέτηση του κ. Βούτση απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που μείωσε τις ποινές για βιαστές και τρομοκράτες και πως με βάση τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κουφοντίνας θα αποφυλακιστεί νωρίτερα. “ Γιατί αποφυλακίστηκε κύριε Βούτση αυτός για τα ναρκωτικά στα επτά χρόνια. Διότι το άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Διότι το προηγούμενο νομικό μας πλαίσιο όριζε ότι τα ναρκωτικά στα πολλά κιλά είναι ισόβια” είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητά ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να γίνει διότι ο Κορυδαλλός από τον οποίον είχε μεταχθεί έχει πλέον μετατραπεί σε φυλακή για υποδίκους και ήπιους εγκληματίες. “Επομένως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στις ελληνικές φυλακές, θέλει να παραβιάσει τον νόμο η κυβέρνηση εκβιάζοντας την. Θα μιλήσουμε σοβαρά;, Όποιος κάνει απεργία πείνας για το που θα εκτίσει την ποινή του, θα είναι κυριαρχικό δικαίωμα; Κάθε μέρα κινδυνεύουμε από τους οπαδούς του Κουφοντίνα. Είμαστε αποφασισμένοι ότι κάθε μέρα που φεύγουμε από το σπίτι μας και φιλάμε τα παιδιά μας ότι οπαδοί του Κουφοντίνα μπορεί να μας σκοτώσουν . Εμείς ερχόμαστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των θυμάτων του Κουφοντίνα, εσείς ως συνήγοροι των τρομοκρατών” είπε. Η φράση του κ. Πλεύρη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πλεύρη προκάλεσε την αντίδραση του τ. Προέδρου της  Βουλής ο οποίος πήρε τον λόγο λέγοντας ότι ο κ. Πλεύρης θέλει να χωρίσει τη Βουλή και να κάνει ξανά τη δίκη. 

Ο κ. Πλεύρης επανήλθε αυτή τη φορά για τα θέματα βιαστών λέγοντας ότι και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές της κάθειρξης. Ήταν επιλογή σας οι μικρότερες ποινές.  Οι διορθώσεις του βιασμού πέρασαν μόνο από τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας .Το κάθε κόμμα κρίνεται και έχει αυστηρή πολιτική ευθύνη. Πολιτική ευθύνη δεν είναι μόνο μια ατυχής δήλωση Υπουργού. Είναι και το τι ψηφίζει ο καθένας. Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα έχουν γίνει το ποινικό σας μητρώο.Να ζητήσετε συγγνώμη από στα θύματα γιατί οι θύτες θα έχουν μειωμένες ποινές” είπε. 

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη κυριαρχούν καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για συγκάλυψη. Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης μίλησε για επιλογή της κυβέρνησης να αποσείσει τις ευθύνες της κρυπτόμενη πίσω από αδικαιολόγητη άγνοια για περιστατικά που περνούσαν από γνώση πολλών και δεν επιτρεπόταν να τα αγνοούν οι αρμόδιοι.  Παράλληλα ωστόσο απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να μην επιτραπεί να εκπέσει ο δημόσιος διάλογος  σε άκρατο εκχυδαϊσμό και τοξικότητα.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η τοποθέτηση του εισηγητή της Ελληνικής Λύσης Κώστα Χήττα, ο οποίος πρότεινε ποινή χημικού ευνουχισμού αλλά και δημοψήφισμα προκειμένου ο λαός να επιλέξει την επιθυμητή ποινή.

Γεραπετρίτης: Η κα Μενδώνη ζήτησε αμέσως την παραίτηση Λιγνάδη

Οι εντολές στη Δικαιοσύνη για κατ'οίκον έρευνες και άρση τηλεφώνων τελείωσαν το 2019,  δήλωσε απο το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας.

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε τα περί συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιμένοντας πως από την πρώτη στιγμή η Υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. 

Απαντώντας στην κριτική της αλλά και στους υπαινιγμούς της αντιπολίτευσης για ελλιπή έρευνα όπως για το ότι δεν διατάχθηκε κατ'οίκον έρευνα ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και πως αυτό ισχύει για όλους, τόσο για τον Κουφοντίνα όσο και για τον Λιγνάδη.

"Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε το άρθρο 26 του Συντάγματος. Ξέρετε τι σημαίνει εκτελεστική εξουσία και τι σημαίνει δικαστική εξουσία. Αν θέλετε να δώσουμε εντολή στη δικαστική εξουσία να μπουν στα σπίτια των οποιωνδήποτε να μας τα πείτε. Εμείς δε θα πάμε έξω από τον Άρειο Πάγο. Ενδεχομένως εσείς να έχετε ιδία άποψη. Οι εντολές για κατ'οίκον έρευνες και άρση απορρήτου τελείωσαν τον Ιούλιο του 2019. Για εσάς το κράτος δικαίου ισχύει μόνο για τον Κουφοντίνα αλλά όχι για τον Λιγνάδη" είπε ο κ. Γεραπετρίτης τονίζοντας με εμφατικό τρόπο ότι πουθενά σε  ευνομούμενη πολιτεία δεν  ζητά ο κρατούμενος τον τρόπο που θα κρατείται; "Εγώ δεν το έχω βρει πουθενά στην ακαδημαϊκή μου έρευνα. Θέλω Δομοκό, θέλω σουίτα, θέλω μονόκλινο. Πείτε τι θέλετε" είπε ο Υπουργός. 

Αναφερόμενος στην υπόθεση της κ. Μενδώνη και απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει τι είναι αυτό που καταμαρτυρεί στην κα Μενδώνη. "Γνωρίζαμε ότι ο άνθρωπος ήταν αυτής της ποιότητας και τον διορίσαμε. Υπάρχει ένας που πιστεύει ότι στην κυβέρνηση γνώριζε έστω και ένας το ποιόν ανθρώπου και τον διόρισε;" είπε , πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της κ. Μενδώνη λέγοντας ότι είναι Υπουργός η οποία έχει επιτελέσει άξιο έργο.

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τον λόγο και αφού καταδίκασε τη χυδαιότητα του hashtag που ταυτίζει τη Ν.Δ με παιδεραστές ζήτησε από τον Υπουργό Επικρατείας να αποδείξει ότι δεν είναι υποκριτής και να καταδικάσει τη χυδαιότητα όπως είπε Χρυσοχοΐδη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε τους ανθρώπους στο Μάτι. 

"Είστε ο πρωτομάστορας του συμψηφισμού κύριε Ραγκούση. Γίνεστε αγωγός δημαγωγίας. Πείτε μου ποια η σχέση αυτού που λέτε με τη συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ σήμερα" είπε ο κ. Γεραπετρίτης και επανήλθε στο θέμα Λιγνάδη λέγοντας ότι η κα Μενδώνη ζήτησε εξ αρχής την παραίτησή του και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαπόμπευσή του.

"Η καταγγελία που λέει ο κ. Ραγκούσης έγινε στις 6 Φεβρουαρίου ανώνυμα και για τον θύτη και για το θύμα . Δεν υπήρξε κανένα όνομα. Παρά  ταύτα η κα Μενδώνη ζήτησε από τον κ.Λιγνάδη την παραίτησή του, η οποία υπεβλήθη λίγες  ώρες μετά. Ποια η συγκάλυψη;" είπε ο κ. Γεραπετρίτης με τον κ. Ραγκούση να φωνάζει "ψευδές".

"Παρακαλώ να καταγραφεί ότι ο κ. Ραγκούσης χαρακτηρίζει ψευδές αυτό που είπε" τόνισε με νόημα ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: "Η κα Μενδώνη ζήτησε παραίτηση η οποία υπεβλήθη αμέσως. Εμείς επειδή έχουμε θεσμική αντίληψη δεν θα βγάλαμε τον κ. Λιγνάδη να τον καταδικάσουμε εκείνη τη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά γιατί δεν τον διαπομπεύσαμε ενώ δεν υπήρχε δημόσια καταγγελία.Ο κ. Λιγνάδης απεχώρησε ως όφειλε αλλά δεν τον διαπομπεύσαμε. Δεν τον ρίξαμε στα σκυλιά. Γιατί αυτό ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ" .