Quantcast

Βούτσης: Επιδιώκουμε την ειρήνη όταν εργαζόμαστε με στρατηγική για τη διπλωματία και τις ένοπλες δυνάμεις στη βάση του διεθνούς δικαίου

«Εργαζόμαστε, προετοιμαζόμαστε και επιδιώκουμε την ειρήνη, με διπλωματία, με Άμυνα και με το διεθνές δίκαιο το οποίο παράγει την ειρήνη. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική της Βουλής. Η στρατηγική του πολιτικού συστήματος αλλά και η στρατηγική των Ενόπλων Δυνάμεων μας» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο κ. Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «επιδιώκουμε την ειρήνη όταν εργαζόμαστε για την ειρήνη με στρατηγική για τη διπλωματία και τις ένοπλες δυνάμεις στη βάση του διεθνούς δικαίου», και επισήμανε: «Αυτή τη στρατηγική θα πρέπει και να την υπηρετούμε τόσο στον εσωκομματικό διάλογο, χωρίς δηλαδή μικροκομματικές και μικροπολιτικές βλέψεις που επικυριαρχούν στις στρατηγικές αντιμετώπισης της εκάστοτε κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης αλλά κυρίως να την υπηρετούμε με μία σαφή στάση και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και στα θέματα της άμυνας. Διαφορετικά είναι προφανές πως όλα τα λουλούδια ανθίζουν και αναφύονται φιλοπολεμικές κραυγές και πατριδοκάπηλοι αλλά και μία σειρά θεμάτων που αξιοποιούνται από την Τουρκία και την τουρκική επιθετικότητα. Δεν χάνει έτσι η επιθετικότητα του κ. Ερντογάν και η θεωρητική αναθεωρητική αντίληψη για την περιοχή όταν εμείς έχουμε μία τέτοια στρατηγική».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι «ο πρωθυπουργός σήμερα για δεύτερη φορά αποστασιοποιήθηκε από τους υπευθύνους, τα στελέχη και τους υπουργούς του κόμματός του» στην «μικροκομματική» όπως την χαρακτήρισε αντιπολίτευση που είχε ασκήσει η ΝΔ όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει το θέμα επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Υποστήριξε ότι η τότε στάση της ΝΔ δεν είχε να κάνει με το προεκλογικό κλίμα και κάποιου είδους κριτική περί έλλειψης προετοιμασίας, αλλά «ήταν μια ουσιαστική αντίθεση στην μη τμηματική επέκταση καθώς θεωρούσε ότι αυτή ήταν ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα». Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός σήμερα «εκμηδένισε αυτό που αναφέρουν επί 20 περίπου ημέρες όλα τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ ότι "η κυβέρνηση προχωράει σε τμηματική επέκταση επειδή άλλαξαν άρδην τα δεδομένα"» με το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

Για τις διερευνητικές επαφές που εκκινούν, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι στόχος τους είναι «η εμπέδωση κλίματος ειρήνης, δεν θα λύσουν το θέμα τώρα, αλλά μπορούν να εμπεδώσουν ένα διαφορετικό κλίμα που θα απελευθερώσει τις δύο χώρες από το κυνήγι των εξοπλισμών».

Ο κ. Νίκος Βούτσης αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει «σιωπή» από την κυβέρνηση τόσο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά και γιατί επί δύο μήνες η κυβέρνηση δεν έχει φέρει για ψήφιση τις δύο συμβάσεις με το κράτος της Β. Μακεδονίας. «Σε ποια ακροατήρια» είπε «η κυβέρνηση δίνει λογαριασμό όταν ευθύτατα δεν φέρνει για ψήφιση στην ελληνική Βουλή τις δύο συμβάσεις οι οποίες υπάρχουν με την Βόρεια Μακεδονία;»

Επίσης παρατήρησε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει «μια πολύ μεγάλη σιωπή για το Κυπριακό», σημειώνοντας ότι είναι λάθος «να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε όταν ο Τατάρ βγήκε και έθεσε επί τάπητος την επίσημη πολιτική της Τουρκίας για δύο χωριστά κράτη και άλλοι μιλάνε για μια χαλαρή συνομοσπονδία».

Τέλος για τα προγράμματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «επιβεβαιώνεται η σωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ που στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας ψήφισε "παρών" καθώς στην στρατηγική και επί των αμυντικών δαπανών σημασία πάντα έχει ο τρόπος, η προετοιμασία και ο χρόνος που θα πρέπει να υπάρξει για την όποια αναγκαία ενίσχυσή τους».