Quantcast

Ερωτήματα Δρίτσα-Κατρούγκαλου για την άσκηση «Καταιγίδα»: Η κυβέρνησει να εξηγήσει επιτέλους πώς εξελίσσεται η στρατηγική της

Ερωτήματα σχετικά με την «Άσκηση Καταιγίδα» θέτουν ο τομεάρχης Εθνικής 'Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, και ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να εξηγήσει επιτέλους, πώς εξελίσσεται πλέον η στρατηγική της σε σχέση με την Τουρκία».

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους δήλωση, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της ως προς το γιατί «μόλις μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της 'Ασκησης Καταιγίδα', ανακοινώνει ότι αναστέλλει για 15 ημέρες τη διενέργεια όλων των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης απέναντι στη πανδημία», ενώ «έγκυροι γνώστες της πραγματικότητας, τονίζουν ότι το αεροναυτικό τμήμα της άσκησης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με λήψη των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων».

«Κυρίως όμως θα πρέπει να εξηγήσει τις διαρροές προηγούμενων ημερών, με βάση τις οποίες ως λόγος ακύρωσης της 'Ασκησης Καταιγίδα' αναφερόταν διαδικασία σε εξέλιξη για συμφωνημένο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία», προσθέτουν. Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «επειδή σε περίοδο πρωτοφανώς κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, η αναβολή της προγραμματισμένης άσκησης αφήνει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πλήρεις και σαφείς εξηγήσεις». Εξηγήσεις, όπως αναφέρουν, «κυρίως αναφορικά με το ποιες εγγυήσεις εξασφαλίστηκαν - εάν εξασφαλίστηκαν και εφόσον ισχύουν οι διαρροές που δεν έχουν προς το παρόν διαψευσθεί - σε σχέση με τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

Οι κ.κ. Δρίτσας και Κατρούγκαλος αναφέρουν ότι «επειδή είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αφήνει αναπάντητα τα πολλαπλά και κρίσιμα ερωτήματα εάν προβαίνει και σε ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες σχετιζόμενες με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, θα πρέπει να εξηγήσει επιτέλους πως εξελίσσεται πλέον η στρατηγική της σε σχέση με την Τουρκία». «Η αοριστία, τα πολλαπλά  κενά ενημέρωσης  και οι παλινωδίες δικαιολογημένα γεννούν έντονες ανησυχίες», σημειώνουν.