Ευρωομάδα ΚΚΕ: Νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στην κοινωνική ασφάλιση

  «Το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση βρίσκονται στο επίκεντρο του "νέου ασφαλιστικού" της κυβέρνησης της ΝΔ» τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος ανέφερε ότι «"με «ατομικούς κουμπαράδες" στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού και ανταποδοτικού συστήματος που θα απαλλάσσει από τις ευθύνες τους το κράτος και την εργοδοσία και με το ξήλωμα αρχικά των επικουρικών συντάξεων δρομολογείται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και ιδιαίτερα στο νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό επιβεβαιώνει και η "τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας" της Επιτροπής που αναφέρει ότι "οι αρχές αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν τη νομοθεσία που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση".

Η ίδια έκθεση αντιμετωπίζει ως "κόστος" τις όποιες και υπό πολλές προϋποθέσεις επιστροφές σε συνταξιούχους από το πετσόκομμα των συντάξεών τους, ενώ επικροτεί το ότι και με τις αποφάσεις του ΣτΕ ο βασικός πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου π.χ. όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεινε άθικτος.

Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερώτησε: «Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι με το "νέο ασφαλιστικό" που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της ΕΕ με τους τρεις πυλώνες και το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν:

- H κοινωνική ασφάλιση μετατρέπεται σε εμπόρευμα;

- Tο κράτος και η εργοδοσία απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους;

- O εργαζόμενος καλείται να τζογάρει από το υστέρημά του με αβέβαιες και χωρίς καμία εγγύηση μελλοντικές απολαβές;».