Quantcast

Γιατί παζαρεύει ο Ερντογάν - Ο Κ. Φίλης αναλύει τη στρατηγική της Άγκυρας - Βίντεο

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου επεσήμανε την ενόχληση της Άγκυρας για την ευθυγράμμιση ΗΠΑ – Ελλάδας, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Η κίνηση του Τούρκου προέδρου να απειλήσει με βέτο, αν το ΝΑΤΟ εντάξει στη Συμμαχία τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με πολλούς να αναρωτιούνται τι ακριβώς επιδιώκει και ποιοι είναι οι στόχοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν παίζει τη μεγάλη του ζαριά…. ίσως και τελευταία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φίλης, σημειώνοντας πως αυτή η κίνηση εξηγείται μέσα από μια σειρά παραγόντων που δημιουργούν στον Ερντογάν πίεση όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στο εσωτερικό, όπου το τοπίο είναι εξαιρετικά δύσκολο. 

«Σε χθεσινή δημοσκόπηση χάνει και από τους τέσσερις πιθανούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Μάλιστα από τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης συντρίβεται». 

«Οι τωρινές συνθήκες έχουν δημιουργήσει για εκείνον ένα καλό έδαφος για παζάρι και αν νομίζουμε ότι αυτές οι κινήσεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα μόνο την Τουρκία κάνουμε λάθος. Διότι ναι μεν πλήττει την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των δυτικών απέναντί της, ωστόσο βλέπουμε όλοι ότι συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν τουλάχιστον δημόσια ότι πρέπει να εισακουστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας κι αυτό της δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει την ατζέντα της», ανέφερε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1. 

Αυτό που επίσης χρήζει προσοχής, είναι η έντονη ενόχληση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ελλάδα την επομένη της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού και της εντύπωσης που δόθηκε ότι οι δυο χώρες ευθυγραμμίζονται σε πάρα πολλά θέματα. Αυτή η ενόχληση εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Από υπερπτήσεις, παραβιάσεις, ναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο, μέχρι και δηλώσεις δυσαρέσκειας έως και οργής, σε βάρος της Ουάσινγκτον αλλά και της Αθήνας, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φίλης. 

«Η Τουρκία προσπαθεί να αντιστρέψει την πίεση που αισθάνεται και να διατηρήσει τα περιθώρια ελιγμών, την πρωτοβουλία των κινήσεων, και να μην υποχρεωθεί να μπει σε καλούπια τα οποία θα ορίζουν τη συμπεριφορά της», κατέληξε. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν σε δηλώσεις του τη Δευτέρα χαρακτήρισε τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστήριξε πως «είχε τρομοκράτες» στο Κοινοβούλιό της.

«Και οι δύο χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τρομοκρατία. Παρόλο που στην παρούσα φάση λένε ότι είναι εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων υπάρχουν δηλώσεις τους ότι δεν θα μας παραδώσουν τρομοκράτες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος αιτιολογώντας την άρνησή του να συναινέσει στο αίτημα των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Νέα πρόκληση από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Μετά το παραλήρημα του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ήρθε και η τοποθέτηση του Χουλουσί Ακάρ μέσω του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, όπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 «Απορρίπτουμε πλήρως τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για τον “Πόντο”, που απορρίπτουν κάθε είδους ορθολογικές και λογικές αλήθειες και συνεχίζουν επίμονα τις προσπάθειές τους να διαστρεβλώνουν την ιστορική πραγματικότητα αγνοώντας την. Καταδικάζουμε αυτή την ανήθικη στάση των Ελλήνων πολιτικών, που είπαν ανοιχτά ψέματα τόσο στους δικούς τους ανθρώπους όσο και σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Αν η Ελλάδα αναζητά μια επαίσχυντη πραγματικότητα του παρελθόντος, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιματηρές φρικαλεότητες των προγόνων της που επιχείρησαν βάναυσα να εισβάλουν και να κατακτήσουν στην Ανατολία.

Αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Έλληνες, που διέπραξαν βάρβαρες σφαγές στην Ανατολία, χωρίς να υπολογίσουν παιδιά, γυναίκες ή ηλικιωμένους, αναφέρεται στην Έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Δυνάμεων και καθορίστηκε και καταγράφηκε με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ατζέντα, όπως η εχθρότητα προς την Τουρκία με κάθε ευκαιρία, κάνουν μια μάταιη προσπάθεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η εξωπραγματική ρητορική βλάπτει και τον ελληνικό λαό…».

Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν 

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, στις αμερικανικές βάσεις, αλλά και στο Κυπριακό, σημείωσε: «Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη όμως όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε “θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».

Μάλιστα, επανέλαβε στις ίδιες δηλώσεις, ότι η Άγκυρα είναι αρνητική στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δυο χώρες ότι στηρίζουν τρομοκράτες.

«Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ). Εμείς δεύτερη φορά δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε» σημείωσε ο Ερντογάν.

Επανέλαβε δε τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, πως «προστατεύει» τρομοκράτες. «Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ερευνήτρια στο Ifri στη Γαλλία εξηγεί τη στάση του Ερντογάν

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει θέματα που είναι κεντρικά για τα συμφέροντα της Άγκυρας, προβάλλει η ερευνήτρια στο Ifri (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) Ντόροθι Σμιθ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Les Échos, η Σμιθ υπενθυμίζει ότι υπήρξε ήδη ένα προηγούμενο μπλοκαρίσματος με τις σκανδιναβικές χώρες, όταν η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιλογή του Δανού Ράσμουσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι αντιρρήσεις άρθηκαν μόλις διορίστηκε Τούρκος αναπληρωτής. Ως προς το ενδεχόμενο να συναινέσει η Τουρκία στην ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Σμιθ σημειώνει πως «το γεγονός ότι στοχοποιούν τη Σουηδία, η οποία υπήρξε η πλέον συνεπής υποστηρίκτρια της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δείχνει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι σήμερα πιο σημαντική από την ΕΕ για την Τουρκία».

Να προωθήσει «τα συμφέροντά της»

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η Άγκυρα θέλει να προωθήσει «τα συμφέροντά της», ιδίως σε σχέση με τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του PKK, που ωθεί τους Τούρκους σε πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Επισημαίνεται τέλος ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα.

«Η Τουρκία ελέγχει τα στενά και εμπλέκεται σε όλα τα ζητήματα της αμερικανικής αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή. Είχε διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς την εξασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ μέχρι που παρενέβησαν οι Ταλιμπάν. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, όπως και στη Συρία (…). Και βρίσκεται σε έναν αγώνα για επιρροή με τη Γαλλία στη Μεσόγειο», εξηγεί η Σμιθ.

Προκλήσεις και για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στο μεταξύ, προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για προσπάθεια των ελληνικών αρχών για «παράλογη διαστρέβλωση της ιστορίας» και συνεχίζει: «Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις στρεβλωμένες αξιώσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι προσπάθειες αυτών που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

«Αντί να βασίζεται σε τεχνητές ιστορικές αφηγήσεις που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ομοίως, θα ήταν ωφέλιμο για όσους τα ισχυρίζονται αυτά να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τρίπολης το 1821» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων ‘ποντιακών’ ισχυρισμών, που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των λόμπι κατά της Τουρκίας να εξαπατήσουν το κοινό φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη τρίτων χωρών.

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί να βασίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενσωματώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, που διαπράχθηκε από την Ελλάδα. κατά την απόπειρα κατοχής και εισβολής του στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους κάνουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα».

Yπερπτήση UAV πάνω από ελληνικά νησιά

Tην ίδια ώρα, η Αγκυρα συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. 

Συγκεκριμένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα -δυτικά της Νισύρου- στα 19.000 πόδια, 09:57 το πρωί, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.