Quantcast

Καρέ-καρέ η επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή - Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στο κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, χαρακτηρίζει την ενέργεια «αντιδημοκρατική».

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι από ομάδα 30 περίπου αγνώστων, που πέταξαν κόκκινες μπογιές και καπνογόνα στο προαύλιο και στους τοίχους του κτιρίου της Βουλής.

Η ομάδα αγνώστων μετά την επίθεση απομακρύνθηκαν γρήγορα.

Συνελήφθη 36χρονος

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή 36χρονου που κατηγορείται για τη σημερινή επίθεση μελών της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», με μπογιές και καπνογόνα, στο κτίριο της Βουλής.

Ο 36χρονος πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Διετάχθη ΕΔΕ από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διέταξε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας για την επίθεση με μπογιές του Ρουβίκωνα στη Βουλή.

«Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ανατέθηκε σε Αντιστράτηγο του Σώματος η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για το σημερινό περιστατικό εξωτερικά του κτιρίου της Βουλής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανάληψη ευθύνης

H «Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας» με κείμενο σε σελίδα αντεξουσιαστικού περιεχομένου ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει, από το σύνολο σχεδόν του αναρχικού κινήματος και άλλων επαναστατικών δυνάμεων σειρά δράσεων και επιθετικών ενεργειών ως υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα του κομμουνιστή απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα».

Στην ίδια σελίδα του διαδικτύου αναρτήθηκε και βίντεο με την επίθεση στο κτίριο της Βουλής:

Καταδίκη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου

Η επίθεση του «Ρουβίκωνα» με κόκκινες μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πολιτικού κόσμου, ο οποίος και την καταδίκασε απερίφραστα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης, σχολιάζοντας τη επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές στο κτίριο της Βουλής χαρακτηρίζει την ενέργεια «αντιδημοκρατική» και αναφέρει στη δήλωσή του:

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια, από αυτές που ονομάζονται “ακτιβιστικές”, πλην όμως μόνο έτσι δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει, όταν μάλιστα στρέφονται εναντίον της Βουλής.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκδοχή που τις καθαγιάζει ή τις υποστηρίζει επικοινωνιακά, είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ιδιαίτερα δε, μέσα στην προεκλογική περίοδο, οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν».

Όπως ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, «Δεν υπάρχει κάποιο τρικάκι και δεν φώναξαν συνθήματα διότι απομακρύνθηκαν αμέσως από τη φρουρά της Βουλής και από τις επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις που υπάρχουν την τελευταία εβδομάδα ενόψει των εκλογών στον περίβολο της Βουλής».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο κτήριο της Βουλής. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το γεγονός.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: «Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές, και δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία. Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα, με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Μία χούφτα ανθρώπων ξεφτιλίζει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και ντροπιάζει τους Έλληνες. Έχουμε φτάσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Επιτέλους σταματήστε να είστε ανίκανοι και μαζέψτε τους».

«Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη ρίψη χρωμάτων στο κτίριο του κοινοβουλίου. Μετά τη συνάντηση της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η κα Γεννηματά τόνισε ότι «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους».

«Ενέργειες όπως η σημερινή επίθεση με μπογιές στη Βουλή, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού μας, αλλά αξιοποιούνται και για τη συκοφάντησή τους. Επίσης, προσφέρονται για την ενίσχυση του αποπροσανατολισμού από τα λαϊκά προβλήματα και το πραγματικό διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών. Τελικά βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ατζέντας με βάση το δόγμα "νόμος και τάξη", το οποίο υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την επίθεση με μπογιές στο κοινοβούλιο από μέλη του «Ρουβίκωνα».

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής: «Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι "μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε...". Και το θέμα είναι έως πότε...»

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επίθεση στη Βουλή επισημαίνει: «Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στην δημόσια τάξη και ασφάλεια, από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειες του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πατώντας ένα κουμπί να τα λύσει όλα, όμως το κράτος θέλει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και ξεκίνημα από μηδενική βάση».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες».