Κοινή δήλωση του αν.Υπουργού μετανάστευσης της Ελλάδας και Υπ.μετανάστευσης του Βελγίου

Η Maggie De Block, Υπουργός Πολιτικής για το Άσυλο και Μετανάστευση του Βελγίου, δέχθηκε σήμερα τον Έλληνα συνάδελφό της, Γιώργο Κουμουτσάκο, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λέσβο, την υποστήριξη του Βελγίου και το μέλλον της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δυο πλευρές και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα σε κάθε κρίση δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Μόνο μια συνολική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση. Μια σαφής επισκόπηση της προσπάθειας κάθε κράτους μέλους θα ήταν το πρώτο βήμα, αναφέρουν οι δύο πλευρές. "Η Ελλάδα κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι μπορεί. Στην ευρωπαϊκή προοπτική, το Βέλγιο συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των κρατών μελών με τις υψηλότερες προσπάθειες. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να συνεισφέρει δίκαια", αναφέρετααι.

"Η Ελλάδα ευχαριστεί το Βέλγιο για τη συγκεκριμένη υποστήριξή του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Λέσβο. Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν διαρθρωτικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκφράζουν την ελπίδα ότι το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την Κομισιόν, θα παρέχει λύσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις. Καλούν άλλα κράτη μέλη να εκπληρώνουν συνεχώς το δικό τους δίκαιο μερίδιο στις κοινές προσπάθειες της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση. Εάν κάθε κράτος μέλος εκπληρώσει το δίκαιο μερίδιο του όπως το Βέλγιο, τότε η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες όπως η Μάλτα και η Κύπρος, δεν θα αντιμετώπιζαν τόσο υψηλή πίεση", σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

"Αντιμετωπίζοντας μια δραματική κατάσταση στη Λέσβο, η Ελλάδα ρωτά το Βέλγιο εάν υπάρχουν δυνατότητες μετεγκατάστασης περιορισμένου αριθμού ευάλωτων αιτούντων άσυλο. Το Βέλγιο θέλει να επιδείξει περαιτέρω αλληλεγγύη και προτείνει τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογένειες με παιδιά, μητέρες ή ανύπαντρες γυναίκες. Η Ελλάδα θα ενημερώσει το Βέλγιο πώς μπορεί να εφαρμοστεί περαιτέρω η συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια έρχεται πλεόν της βελγικής υπόσχεσης που έγινε την περασμένη εβδομάδα για μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανηλίκων", αναφέρεται. Μετά από αίτημα της Ελλάδας νωρίτερα αυτό το έτος, το Βέλγιο είχε ήδη μετεγκαταστήσει δεκαοκτώ άλλους ασυνόδευτους ανηλίκους. Έφτασαν στο Βέλγιο πριν από λίγες εβδομάδες.