Quantcast

Σκληρή κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες - Η επόμενη μέρα

Με έντονη αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την συνάντησή τους στην Αγκυρα. Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τι λένε πηγές του ΥΠΕΞ.

Εύσημα στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια, απένειμε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας επίσης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”. Όπως είπε, «ήταν μία πολύ καλά σχεδιασμένη κίνηση από την πλευρά της Κυβέρνησης» και ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε και υποστήριξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την Τουρκία και τις προκλήσεις της. Η στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη και αποδίδει καρπούς, είπε ο κ. Βορίδης, ενώ παραδέχθηκε πως θα πρέπει να ασκήσουμε κριτική στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

«Ποτέ δεν δεχθήκαμε την πολιτική κατευνασμού» από την ΕΕ, συνέχισε και υπογράμμισε πως «σε όλες τις κινήσεις που έχει κάνει η Τουρκία, έχει λάβει διπλωματικές απαντήσεις. Δεν έχει μείνει καμία αναπάντητη!», υπενθυμίζοντας την παρέμβαση στη Λιβύη και τις επαφές με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, είπε πως θα εξεταστεί και ότι θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη συμπεριφορά της Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

Κων.Φίλης: Αν ο στόχος ήταν να τους τα πούμε έξω από τα δόντια τον έχουμε πετύχει 110%

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στην ίδια εκπομπή σχολίασε την επόμενη μέρα της επίσκεψης Δένδια στην Αγκυρα και τα όσα έγιναν μπροστά στις κάμερες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όπως ανέφερε:  «Εδώ είναι πράγματι ένα ερώτημα ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψης. Αν ο στόχος της επίσκεψης ήταν να τους τα πούμε στην έδρα τους και να αναταχθούμε εθνικά, γιατί κακά τα ψέματα όλοι αισθανθήκαμε μια περηφάνεια εθνική χτες, τους τα’παμε και τους τα’παμε έξω από τα δόντια, αν ο στόχος ήταν αυτός τον έχουμε πετύχει στο 110%. Αν ο στόχος ήταν να συντηρήσουμε την ύφεση έτσι ώστε να πάμε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το διάλογο, εκεί βάζω ένα ερωτηματικό» είπε ο κ. Φίλης εκτιμώντας, όμως, ότι, «ο κ. Δένδιας πήρε χτες το ρίσκο να πει εκείνα που είπε, που για μένα πολύ καλά έκανε που τα’πε, πιθανολογώ ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες θα είπε ακόμη περισσότερα, γιατί έτσι θα έπρεπε να είναι, έχοντας κατά νου ότι η Τουρκία δεν μπορεί επικαλούμενη τη συνέντευξη Τύπου όσο άσχημα κι αν πήγε, να πει ότι «εγώ δεν συνεχίζω τις διερευνητικές» ή να πει ότι «εγώ βγαίνω από το διάλογο». Εκανε επίσης αυτή την επιλογή, έχοντας κατά νου ότι η τουρκική κυβέρνηση πιέζεται από την οικονομία, η οικονομία πιέζει τον Ερντογάν πολιτικά, ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να ανοιχτεί προς τη Δύση, άρα θα πρέπει να κρατήσει τους τόνους χαμηλά».

Ο κ. Φίλης επισήμανε κάτι ακόμα το οποίο σύμφωνα με την άποψή του είναι σημαντικό λέγοντας: «Αυτά που ειπώθηκαν χθες δημόσια, όχι ότι δεν τα γνωρίζουν οι εταίροι μας αλλά έχω την αίσθηση, για να μην πω την πεποίθηση, ότι ήταν μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, προκαταβολικά να πει προς τους εταίρους και συμμάχους ότι αν νομίζετε ότι θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία με τους όρους της Τουρκίας γιατί η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για εσάς» όπως αποδεικνύεται στην Ουκρανία, απέναντι στη Ρωσία, πλανάσθε πλάνην οικτράν». 

Σκληρή κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες

Μετά τις αρχικές φιλοφρονήσεις οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πέρασαν χθες σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μπροστά στις κάμερες,  κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε την Αγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο» με τον Νίκο Δένδια ανταπάντησε λέγοντας ειρωνικά: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάννης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό».

Ο Ν. Δένδιας πρότεινε να μην συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».

Ο Μ. Τσαβούσογλου απάντησε πως «φυσικά είναι ελεύθερη η έκφραση γνώμης στην Τουρκία».

Πρόσθεσε δε ότι αν επικαλείται κανείς τη συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μερικών νησιών.

«Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν» είπε. Οπως υποστήριξε «στην Ανατ. Μεσόγειο οι διερευνητικές διαδικασίες της Τουρκίας ήταν πλήρως νόμιμες. Γενικότερα στο θέμα της Αν. Μεσογείου εμείς εμμένουμε στον δίκαιο διαμοιρασμό». «Ως προς το Αιγαίο υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν αλλά όχι στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης που αναφέρει η συνθήκη της Λωζάνης», πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε: «Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων

«Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970» είπε μεταξύ άλλων. «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην ακύρωσε την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» είπε χαμογελώντας ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να το συνεχίσει: «Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές».

Το κλίμα αρχικά ήταν καλό ωστόσο. Κατά τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου. «Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου», γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Αρχικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Χαίρομαι που οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειλικρινά σε θετική ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα ολοκληρώθηκε το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Δείτε τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

 Κυβερνητικές πηγές: Ο Δένδιας είχε εντολή Μητσοτάκη «να απαντήσει αναλόγως» - Τι λένε πηγές του ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή την αντιπαράθεση που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ, Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.

Τι λένε διπλωματικές πηγές

Πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το «πινγκ πονγκ» δηλώσεων Δενδια-Τσαβούσογλου ανέφεραν:

«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.

Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας.

Ο ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον ΠΘ. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.»