Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ: Η αρχή του τέλους του εφιάλτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο «για την αναγκαία πολιτική αλλαγή που θα δώσει ανάσα και ελπίδα στον κόσμο», θέτουν στον ΣΥΡΙΖΑ την 15η Μαΐου, προβλέποντας στη μαζική προσέλευση για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

"Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαίωσε πως η αρχή του τέλους του εφιάλτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει", αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση των τετραήμερων εργασιών του συνεδρίου και θέτοντας, ως επόμενη ημερομηνία ορόσημο "για την αναγκαία πολιτική αλλαγή που θα δώσει ανάσα και ελπίδα στον κόσμο", την 15η Μαΐου, για την οποία βάζουν ψηλά τον πήχη, προβλέποντας πως η "μαζική προσέλευση των ήδη εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των πολιτών που θα εγγραφούν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του κόμματος και την ακόμα μεγαλύτερη γείωσή του με την κοινωνία και τα προβλήματά της θα έρθουν να επιβεβαιώσουν όχι απλά το τέλος του καθεστώτος Μητσοτάκη αλλά και την αυγή μίας νέας προοδευτικής κυβέρνησης". 

Παράλληλα, επιχειρούν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί με την ένταση που προέκυψε κατά τη ψήφιση του νέου Καταστατικού, υποστηρίζοντας πως "η διαδικαστική εμπλοκή που διαπιστώθηκε στη λήξη του Συνεδρίου και την οποία προσπαθεί να σπουδαιολογήσει ο φιλοκυβερνητικούς μιντιακός μηχανισμός δεν είναι κάτι πρωτοφανές ούτε παράξενο σε ζωντανά και όχι προκάτ συνέδρια της Αριστεράς και ειδικότερα ενός ανοιχτού και πολυτασικού δημοκρατικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ". "Σε μια ψηφοφορία τροπολογίας για το νέο καταστατικό υπήρξε αμφισβήτηση της εκτίμησης του Προεδρείου για την έκβασή της. Επιχειρήθηκε καταμέτρηση και όταν αυτό κρίθηκε αδύνατο να συμβεί στα περιορισμένα χρονικά όρια για την αναχώρηση των Συνέδρων από την περιφέρεια, αποφασίστηκε να στηθεί κάλπη για να ψηφίσουν και επ αυτού οι Σύνεδροι ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή ΚΕ και Προέδρου. Και να συνεχιστεί η διαδικασία για τη ψήφιση των Θέσεων και της Πολιτικής Απόφασης χωρίς να έχει φυλλοροησει το σώμα", αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως "δεν πρόκειται συνεπώς για κάτι ασυνήθιστο σε διαδικασίες της Αριστεράς ούτε για κάποια μείζονα στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνία". Τονίζουν, δε, πως η απάντηση "σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητή εικόνα διχασμού, είναι σαφής και δόθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα", δηλαδή την αναφορά του από βήματος πως "στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ηττημένοι, μόνο νικητές", καθώς "οι ηττημένοι είναι ο κ. Μητσοτάκης και το σύστημά του που μετρούν αντίστροφα για την κατάρρευση του καθεστώτος τους".

Σχετικά με τα συμπεράσματα συνεδρίου αναφερουν τα εξής:

Μαζική προσέλευση και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την κορυφαία κομματική διαδικασία. Περισσότεροι από 10.000 σύνεδροι, μέλη και πολίτες από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στις τετραήμερες διαδικασίες στο κλειστό του Τάι Κβον Ντο. Τόσο για το Συνέδριο καθαυτό όσο και για τα θεματικά τραπέζια που γινόταν διεξοδικός διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και τα οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτα.

Το μομέντουμ της διεξαγωγής του αλλά και η οργάνωση του Συνεδρίου κρίνονται πολύ θετικά. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση χωρίς επιστροφή, λόγω των εγκληματικών επιλογών που εκτόξευσαν την κρίση ακρίβειας (έξι μήνες πριν τον πόλεμο), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς ανεβάζει τα ποσοστά του και κλείνει την ψαλίδα.

Μετά την ευρύτατη αποδοχή της πρότασης Τσίπρα από τα ¾ του Συνεδρίου για απευθείας εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, επόμενος σταθμός είναι οι κάλπες της 15ης Μαΐου. Τα 61.600 μέλη του κόμματος αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να ενταχθούν στις γραμμές του και να ενισχύσουν το αίτημα πολιτικής αλλαγής, θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε μία διαδικασία που θα είναι γιορτή της Δημοκρατίας με άμεση εμπλοκή όλων των μελών. Στην κάλπη του Προέδρου θα έχουν δικαίωμα μα ψηφίσουν και όσοι θα παρουσιαστούν για να εγγραφούν μέλη του Κόμματος μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ για την ΚΕ τα 61.600 μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο του κόμματος ως τις 21/3. 

Με τους πολίτες να μην βγάζουν ούτε το μισό μήνα πλέον, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να υπερασπίζεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές του. Επιλογές που έχουν φέρει τη βαρβαρότητα της ανασφάλειας, των υπέρογκων λογαριασμών, της αδυναμίας να βγει ο μήνας. Απέναντι σε αυτή την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι τεκτονικές αλλαγές των δύο τελευταίων ετών, έχουν καταστήσει τις ιδέες της Αριστεράς, μίας σύγχρονης Αριστεράς που αφουγκράζεται τα προβλήματα και τα ρεύματα στην κοινωνία, πιο επίκαιρες από ποτέ. Δικαιώνονται κάθε μέρα και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισφράγισε ένα μίνιμουμ 5+1 προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη μέρα ως απόλυτες προτεραιότητες μίας προοδευτικής κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική (παρεμβάσεις για μείωση 50% των αυξήσεων στο ρεύμα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους τους χρέους πανδημίας για ΜμΕ, Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης, ρυθμίσεις για φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης σε ΑΕΙ με κατάργηση της ΕΒΕ, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου).

Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις αφενός είναι το ελάχιστο που απαντά στα μείζονα προβλήματα του κόσμου, αφετέρου αποτελούν πλέον τα ανοιχτά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πάνω στα οποία καλούνται να τοποθετηθούν όσοι αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί, πολίτες και κόμματα. (δες αποστροφή Τσίπρα στην ομιλία της Κυριακής πως ακόμα και αν δεν απαντήσουν τώρα, ας δεσμευθούν πως δεν θα πάνε με τον Μητσοτάκη ως δεκανίκι). Όσο βαθαίνει η κοινωνική κρίση και όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, η τοποθέτησή τους θα είναι επιτακτική ανάγκη, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τους ίδιους τους πολίτες που θα θέλουν να ξέρουν πριν ψηφίσουν ποιος, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα.

Η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μητσοτάκη ως «λεφτόδεντρα» έπεσε στο κενό, αφού ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δώσει δείγματα γραφής με ό,τι κάναμε για παρεμφερή θέματα (κατώτατος μισθός, ιδιωτικό χρέος, ΕΣΥ).

Πέρα από τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων που έχει συζητηθεί σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σαφής αυτοκριτική και από τον Αλέξη Τσίπρα για αστοχίες της διακυβέρνησης 2015-2019. «Κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, όχι με έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης»

Ο γόνιμος, διεξοδικός και ευρύς διάλογος στο Συνέδριο επιβεβαίωσε την συμφωνία όλων στα μείζονα για την πολιτική του κόμματος, για τις κοινωνικές πολιτικές και προτεραιότητες, τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου και τα μηνύματα των εργασιών είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το Σώμα υπερψήφισε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου, το πιο σημαντικό δηλαδή, την πρόταση για ποσόστωση 50% στην εκπροσώπηση γυναικών (ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται από τα πρώτα κόμματα στην Ευρώπη με ισότιμη εκπροσώπηση φύλων), υπερψήφισε με πλειοψηφία σχεδόν 3/4 την πρόταση του Προέδρου για αλλαγές στο καταστατικό και εκλογή Προέδρου και ΚΕ από τη βάση του Κόμματος.