Quantcast

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η συνέντευξη στο «Ενώπιος Ενωπίω» για την υπόθεση Οτσαλάν

Για την υπόθεση της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας μίλησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στις 18 Φεβρουαρίου 1999.

Στην εκπομπή που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πέθανε χθες 31 Μαΐου 2023, μόλις είχε παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών.

Στο υλικό, που προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε για το πώς αισθάνθηκε όταν ο Κώστας Σημίτης ζήτησε την παραίτηση του για την υπόθεση Οτσαλάν και όταν είδε τα πλάνα της σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων.

«Όπως καταλαβαίνετε η σύλληψη του Οτσαλάν και η μεταφορά του στην Τουρκία ήταν για μένα μία τεράστια ψυχική δοκιμασία. Υπέφερα αφάνταστα βλέποντας αυτές τις σκηνές που είδαμε όλοι. Διότι δεν μπορέσαμε τελικά, παρά τις προσπάθειες μας, να βρούμε μία καλύτερη διέξοδο σ’ αυτό το ανθρώπινο και πολιτικό δράμα. Και βεβαίως δεν με ενθουσίαζε να βλέπω τον θρίαμβο των εχθρών της ελευθερίας και τους πανηγυρισμούς τους», είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ανέφερε ότι αισθάνθηκε «ένα μεγάλο αίσθημα αδικίας» για τις επιθέσεις που δέχθηκε από συναδέλφους του στην Βουλή αλλά και από συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα το πρωί με κάλεσε ο πρωθυπουργός στο γραφείο του και μου είπε ότι αποφάσισε να μου ζητήσει την παραίτηση μου. Αυτά που είχαν προηγηθεί ήταν τόσο έντονα και οδυνηρά ώστε πραγματικά απλώς το άκουσα. Τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη του μέχρι εκείνη τη στιγμή και βεβαίως του είπα ότι έχει την παραίτηση μου εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Και η συζήτηση μας κράτησε παρά πολύ λίγο», τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Και συνέχισε: «Δεν έχω καμία πικρία. Δεν έχω κανένα παράπονο».

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου αν αισθάνεται πικρία που δεν τον «κάλυψε» ο Κώστας Σημίτης ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε: «Εγώ δεν θεωρώ ότι το αίτημα για την παραίτηση μου σημαίνει αποδοκιμασία των χειρισμών που έγιναν με την ανοχή μου ή με την έγκριση μου γύρω από το θέμα Οτσαλάν. Θεωρώ ότι είναι εκτίμηση του πρωθυπουργού για την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Ξέρετε στην πολιτική ευθύνεται κανείς και για τα ατυχήματα. Ευθύνεται και χωρίς δόλο. Ευθύνεται για το αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια έδωσε λεπτομέρειες για τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύλληψη και την μεταφορά του Οτσαλάν στην Τουρκία. Σημείωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την μεταφορά του ηγέτη των Κούρδων από την Αθήνα στην Κένυα. «Εγώ ενέκρινα αυτή την ιδέα. Και αυτή είναι η ευθύνη μου. Και την αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη πλήρως. Δεν δέχομαι ότι ήταν λάθος. Για να δεχθώ ότι ήταν λάθος έπρεπε μην είχε εξελιχθεί έτσι (σ.σ. το σχέδιο φυγάδευσης του Οτσαλάν) από δικιά μας υπαιτιότητα», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Και συνέχισε: «Δέχεται ο Οτσαλάν να πάει. Δεν τον πήγαμε ούτε με την βία ούτε τον υποχρεώσαμε. Δέχεται να πάει. Φτάνει εκεί. Και στη στιγμή που έπρεπε να εξελιχθεί το σχέδιο να περάσει και να εγκατασταθεί σε χώρο -ο οποίος κατά την άποψη μας ήταν να μην πω απρόσιτος, να πω δύσβατος- και δεν θα μπορούσε κανείς να τον βρει. Να περιμένει μερικές ημέρες να πάει στην χώρα που τον προορίζαμε. Πρέπει να σας πω ότι όταν έγινε πλέον η απαγωγή του οι διαπραγματεύσεις με την χώρα αυτή είχαν ολοκληρωθεί. Αυτός αρνείται: ‘’Εγώ δεν θέλω να μείνω εδώ. Δεν θέλω να μείνω στην περιοχή. Θέλω να γυρίσω πίσω στην Ευρώπη’’. Και από ένα σημείο και πέρα αυτονομείται και από τις οδηγίες που του είχαμε δώσει για λόγους αν θέλετε στοιχειώδους συνωμοτισμού. Και αρχίζει να επικοινωνεί με διάφορα περίεργα πρόσωπα σε όλον τον κόσμο περιλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Όπως εξήγησε η ελληνική πλευρά προσπάθησε τότε να πείσει τον Οτσαλάν να απομακρυνθεί από την κατοικία του Έλληνα πρέσβη στην Κένυα. «Έρχεται μία στιγμή που πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι αρχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον για τον χώρο όπου τον είχαμε, την κατοικία του πρέσβη δηλαδή. Και για να τον βοηθήσουμε για να τον σώσουμε όχι για να καλυφθούμε εμείς. Κάνουμε μία ύστατη προσπάθεια να τον πείσουμε να απομακρυνθεί. Και εκεί έρχεται και μας λέει ότι: Εγώ θα πάω στην Ολλανδία».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε σε εκείνο το σημείο στην γραμματέα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που υποστήριξε ότι είχαν την διαβεβαίωση από το γραφείο Πάγκαλου να μεταφερθούν από την Κένυα στην Ολλανδία γι’ αυτό έφυγαν από την κατοικία του Έλληνα πρέσβη. «Όχι μόνο δεν του την προτείναμε την Ολλανδία, όπως λέει η κυρία αυτή, αλλά εγώ προσωπικά έδωσα εντολή στον πρέσβη και του είπα, πες του ότι στην Ολλανδία έχει επιχειρήσει να ξαναπάει και αν οι άνθρωποι αυτοί που θέλουν να τον πάνε στην Ολλανδία είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να τον πάνε την πρώτη φορά τι εγγυήσεις επιτυχίας έχει τώρα;», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Πηγή: enikos.gr