Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 23-29 Μαΐου.

* Μια ταινία και μια συναυλία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο θερινό σινεμά «Κάρμεν» ((Κουσιανόφσκυ και Παπαδά 40, από Κατεχάκη 37-39), την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 20.30. Συγκεκριμένα, η Μάρθα Φριντζήλα θα υποδεχτεί μουσικά τους θεατές στην πρεμιέρα της ταινίας “Μέντιουμ” της Χριστίνας Ιωακειμίδη, όπου, παρέα με τον Παναγιώτη Τσεβά, θα παρουσιάσουν επί σκηνής μια παράσταση για φωνή και ακορντεόν. Θα ακουστούν τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Μ. Φριντζήλα, κομμάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα, καθώς και παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Η γνωστή τραγουδίστρια εμφανίζεται σε ρόλο-έκπληξη στο “Μέντιουμ”, μια ταινία ενηλικίωσης για τον πρώτο έρωτα, με απρόσμενο τέλος, στην οποία πρωταγωνιστούν η πρωτοεμφανιζόμενη χορεύτρια Αγγελική Μπεβεράτου και ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου. Το “Μέντιουμ”, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες στα βραβεία “Ίρις 2024”: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ενδυματολογίας, Α΄ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου, ενώ κέρδισε το βραβείο Cineuropa στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο.

Η πρεμιέρα θα γίνει παρουσία των συντελεστών.

* Μια θαυμάσια, ατμοσφαιρική έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 27 Μαϊου στις 20.00 από τη φωτογραφική ομάδα METAPolis στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Τιτλοφορείται “UN1QUE”, έχει ως στόχο την ενδοσκόπηση και τη διαπραγμάτευση της ταυτότητας της πόλης και είναι αφιερωμένη στα 15 χρόνια της ομάδας (2009-2024). Συνολικά 145 φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της φωτογραφίας δρόμου, της σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του αστικού τοπίου. Η Πόλη-Μετάπολη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του πολλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι. Τα έργα των φωτογράφων μας ξεναγούν σε κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, σε κάθε δρόμο που χάνουμε και σε κάθε μονοπάτι που ανακαλύπτουμε.

Η έκθεση “UN1QUE” είναι αφιερωμένη στους σκοπούς των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 23ου Athens Jazz και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

* Η Κριστέλλα μεγαλώνει στο Παγκράτι. Η μητέρα της συνήθως λείπει. Φροντίζει έναν ηλικιωμένο, φροντίζει και για την κόρη της, γιατί δε θέλει να της λείψει τίποτα. Είναι μόνες τους, όπως όταν έφυγαν από την Αλβανία για ένα καλύτερο μέλλον. Η Κριστέλλα μεγαλώνει, σπουδάζει, διασκεδάζει, ερωτεύεται, ζει- και δεν είναι πια μόνη.

Το βραβευμένο διήγημα της Μαρίας Τσιμά μεταφέρθηκε στη σκηνή του Θεάτρου 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι), σε διασκευή και σκηνοθεσία της θεατρικής ομάδας ΠΡΟΖΑc. Στην “Κριστέλλα”, που αφηγείται με ειλικρίνεια, αμεσότητα αλλά και ευαισθησία μια ιστορία ενηλικίωσης σε έναν τόπο πιο ξένο από όσο ξένο σε βλέπουν οι άλλοι, παίζουν οι Μαρία Καμπούρη, Παναγιώτης Κοντάρης, Νίκος Παλιούρας, Παύλος Παπαχρήστου, Νεφέλη Τζεβελέκη, Νατάσα Τσαμπά και Αλίκη Χολέβα. Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00.

* Κυνηγημένη από τη χρόνια συναισθηματική κακοποίηση, μια νέα γυναίκα αφήνει την αξιοζήλευτη καριέρα της και πηγαίνει σε ένα μέρος όπου δεν θα την ξέρει κανείς. Μέσα από τη γνωριμία της με έναν χαρισματικό άνθρωπο, αυτό το ταξίδι φυγής θα μετατραπεί σε ταξίδι αυτογνωσίας.

Αυτό είναι το νέο βιβλίο της Ελεονώρας Μελέτη “Το όνειρό μου ήταν πάντα ένα μοβ ποδήλατο” (Εκδόσεις Διόπτρα) και αν θέλετε να βρεθείτε στην παρουσίασή του, να συνομιλήσετε μαζί της και να σας υπογράψει αντίτυπα, η συγγραφέας θα σας περιμένει το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 13.30, στο βιβλιοπωλείο “Χαρτόπολις” (Δημ. Βασιλείου 1 & Λεωφ. Κηφισίας, Νέο Ψυχικό).

* Στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;”, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρόσιου Φραντζή, Αθήνα)παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ευρώπη της σημαντικής Νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας Πένι Σιόπις, που γεννήθηκε το 1953 στην πόλη του Βράιμπεργκ από Έλληνες γονείς. Η Σιόπις έγινε γνωστή ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 χάρη στην ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη ζωγραφική της, που ασκούσε κριτική στην αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Στην καλλιτεχνική της πορεία πειραματίστηκε με πληθώρα μέσων, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο έργο που την έχει καταστήσει μία από τις πλέον σημαντικές καλλιτεχνικές φωνές της γενιάς της, με ιδιαίτερη επιρροή στην νεότερη γενιά καλλιτεχνών, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αντιαποικιακή και φεμινιστική τέχνη. H αναδρομική έκθεση “For Dear Life” περιλαμβάνει κορυφαία έργα από όλες περιόδους και τις ενότητες της καλλιτέχνιδας από την αρχή της πορείας της μέχρι σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου. Αν αποφασίσετε μια εικαστική βόλτα στο ΕΜΣΤ, θα δείτε και πολλές άλλες εκθέσεις του κύκλου “Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;”, οι οποίες συνεχίζονται.

* Άρωμα Κρήτης: μια πρωτότυπη παρουσίαση βιβλίου, πλαισιωμένη από ξεχασμένες μελωδίες, «ομιλούσες» εικόνες, λόγο και τραγούδια του παλιού καιρού, θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 19.00.

Παρουσιάζεται ο πολύχρωμος τόμος«Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη, Έθιμα στον Κύκλο του Χρόνου» του Νίκου Ψιλάκη, καρπός συστηματικής μελέτης δεκαετιών. Στις 610 σελίδες τεκμηριώνονται και αναλύονται όλα τα έθιμα λαϊκής λατρείας της Κρήτης, με αναφορές στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και ανάλογες συγκρίσεις.

Στη διάρκεια της βραδιάς, ο Νίκος Ψιλάκης θα προβάλει 100 σπάνιες εικόνες από τελετουργίες και έθιμα, ο Αντώνης Μαρτσάκης, από τους βασικότερους σύγχρονους στυλοβάτες της μουσικής μας παράδοσης, θα τραγουδήσει το εντυπωσιακό κρητικό καλωσόρισμα της άνοιξης, ενώ οι «Δροσουλίτες» θα αποδώσουν ένα ριζίτικο – αναφορά σε κρητικό πανηγύρι. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δρ. Γιώργος Αικατερινίδης, π. Δ/ντής Ερευνών του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών, ο δημοσιογράφος Πέτρος Μανταίος και ο συγγραφέας

Συντονίζει ο Αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Μανώλης Χατζηνάκης, φιλόλογος και πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού.