Quantcast

Εμπιστοσύνη

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα είναι ο καταλύτης της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών στις επικείμενες εκλογές. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι συνέπειες και ο αντίκτυπος του δυστυχήματος διαπερνούν οριζοντίως και καθέτως όλους τους τομείς δράσεις της ελληνικής κοινωνίας. Το δυστύχημα άλλαξε στάσεις και συναισθήματα των πολιτών.

Είναι αρκετοί αναλυτές και δημοσιολογούντες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το δυστύχημα λειτούργησε σαν αυτόματη βαλβίδα εκτόνωσης για πολλές κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε πίεση από την εποχή των μνημονίων, στη συνέχεια της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, της ενεργειακής, της ακρίβειας. Πολλοί ένιωθαν πιεσμένοι. Αλλωστε, από τα κυρίαρχα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ήταν –επί σειρά μηνών- τα έντονα συναισθήματα «οργής», «φόβου», «απογοήτευσης». Μετά το δυστύχημα των Τεμπών βρέθηκε… οδός διαφυγής. Μένει να φανεί αν όσο δείχνει να επηρεάζεται και να αλλάζει η ελληνική κοινωνία, θα επηρεαστεί και θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα.

Γι’ αυτό πλέον το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι η ημερομηνία των εκλογών, αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής συμπεριφοράς και πώς τα κόμματα θα επιχειρήσουν να «νοηματοδοτήσουν» το διακύβευμα των εκλογών.

Με τόσο έντονα συναισθήματα να αναβλύζουν στην κοινωνία, φαντάζει δύσκολο να αποδώσει μια άκρως ορθολογική προσέγγιση. Και τούτο διότι δεν είναι μόνο ότι ισχυρό τμήμα της κοινωνίας δεν μπορεί, αλλά κυρίως δεν θέλει να ακούσει. Εχει βγάλει συμπεράσματα…

Την ίδια ώρα, όμως, και αυτό είναι θετικό, η αυτοαποκαλούμενη «αντισυστημική» προσέγγιση δεν δείχνει να έχει αντιστοίχηση με την περίοδο της αντιμνημονιακής έξαρσης.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποιος αρχηγός και ποιο κόμμα θα μπορέσει να εμπνεύσει περισσότερο το μοναδικό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία: να εμπιστευθεί έναν. Που δεν θα δίνει πολλές υποσχέσεις, αλλά την ασφάλεια ότι μπορεί να πάει τον πολίτη και τη χώρα στα επόμενα χρόνια με σταθερότητα, συνέπεια, ασφάλεια και με τις λιγότερες αναταράξεις και απογοητεύσεις.

Οποιος κερδίσει και εμπνεύσει την «εμπιστοσύνη» θα είναι νικητής των εκλογών. Οποτε κι αν γίνουν…