Quantcast

Τα ανατολίτικα παζάρια της Αγκυρας

Δεν χρειάζεται να είσαι διεθνολόγος, στρατιωτικός αναλυτής, ή να έχεις πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες σε απρόσιτες -για τους πολλούς- πηγές...

Αρκεί να έχεις μάθει μία είδηση: Οτι τη Δευτέρα 15 Αυγούστου μια τουρκική αντιπροσωπεία θα πάει στην Ουάσιγκτον να προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς να τους πουλήσουν 40 νέα μαχητικά F-16 Viper και να τους αναβαθμίσουν 80 αεροσκάφη του ίδιου τύπου, που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Γι' αυτό ο Ερντογάν έστειλε για το επόμενο δίμηνο το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε τουρκικά ύδατα αφήνοντας έκπληκτους πολλούς, εντός και εκτός των συνόρων της Τουρκίας.

Δεν ήθελε να προκαλέσει την αντίδραση των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι όσο η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο και τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά της χρησιμοποιούνται για να παραβιάζουν την κυριαρχία Αθήνας και Λευκωσίας ή για να στηρίξουν μια νέα εισβολή στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να δει ούτε μία... βίδα από F-16!

Και αυτό, βέβαια, όσο θα υπάρχει στην προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ο «κακός δαίμονας» του Ερντογάν, ο Μπομπ Μενέντεζ.

Γιατί στις εκλογές για τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 8 Νοεμβρίου 2022, οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να έχουν την πλειοψηφία είναι ελάχιστες. Και τότε είναι πιθανόν με έναν Ρεμπουμπλικανό στη θέση του Μενέντεζ οι λυσσώδεις πιέσεις των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού Πενταγώνου για ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας να φέρουν αποτέλεσμα.

Είναι και οι πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στη Μαδρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν του υποσχέθηκε να είναι «θετικός» στο τουρκικό αίτημα και ότι θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την πώληση νέων F-16 Viper στην Τουρκία και την αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών του ίδιου τύπου που διαθέτει η Αγκυρα.

Βέβαια, ο Μπάιντεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να πείσει με τη στάση του τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και των Κούρδων της Συρίας.

Δεν ξέρουμε τι είπε για το θέμα αυτό ο Ερντογάν στον Μπάιντεν, αλλά δημόσια ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, ο Χουλουσί Ακάρ, φροντίζει, συχνά-πυκνά, μεταξύ των προκλητικών του δηλώσεων κατά της Ελλάδος και των... προπονήσεων που κάνει για να πάει... κολυμπώντας στο Καστελλόριζο, να ξεκαθαρίζει ότι τέτοιοι περιορισμοί στη χρήση των τουρκικών μαχητικών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την Αγκυρα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τόσο ο Ακάρ όσο και ο Ερντογάν γνωρίζουν ότι με μια «απαρχαιωμένη» πολεμική αεροπορία δεν μπορούν να κάνουν πραγματικότητα τα νέο-οθωμανικά τους όνειρα.

Μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, η πολεμική αεροπορία της γείτονος έχει μείνει με τα 4ης γενιάς F-16 και τα 3ης γενιάς F-4, την ώρα που στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο οι αντίπαλοι της Τουρκίας, μεταξύ αυτών Ελλάδα και Ισραήλ, διαθέτουν ή θα παραλάβουν F-35 ή μαχητικά 4ης, 5ης γενιάς, όπως τα γαλλικά Rafale, ενώ ο στόλος των F-16 είναι αναβαθμισμένος ή αναβαθμίζεται σε επίπεδο Viper 70.

Την κατάσταση δεν μπορεί να τη σώσει η τουρκική υπεροπλία σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτά προσφέρουν πλεονέκτημα επί του πεδίου, αλλά δεν μπορούν -σε καμιά περίπτωση- να αντικαταστήσουν τα προηγμένα επανδρωμένα μαχητικά.

Και κάτι ακόμα: Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έχει θέσει σε κίνδυνο και το σχέδιο του πολεμικού ναυτικού της για την αξιοποίηση του «Ανατολού», του αεροπλανοφόρου που χτίζουν με ισπανική τεχνογνωσία, από το οποίο σχεδίαζαν να επιχειρούν τα F-35B.

Αλλά και στο έμψυχο δυναμικό η Αγκυρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Αιτία, οι εκκαθαρίσεις έμπειρων πιλότων, που κατηγορήθηκαν ως «γκιουλενιστές» και πρωτεργάτες στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από τα παραπάνω είναι κατανοητό γιατί ο Ερντογάν, με βαρύ πολιτικό κόστος στο εσωτερικό της χώρας του, αποφάσισε να απογοητεύσει τους θερμοκέφαλους Τούρκους εθνικιστές και να στείλει το γεωτρύπανο σε τουρκικά ύδατα και όχι σε ελληνικά ή κυπριακά.

Βέβαια, μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει η τουρκική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για τα F-16 και ανάλογα με το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να δούμε το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν και το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ ή νότια της Κρήτης.