Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τα επόμενα βήματα στο Αφγανιστάν (audio)

Όσοι διατρέχουν κίνδυνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πρέπει να λάβουν βοήθεια, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση σχετικά με το μέλλον της χώρας.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πώς ότι συνέβη ενδεχομένως θα επιφέρει αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το διάλογο με τους Ταλιμπάν ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο "δεν σημαίνει αναγνώριση".

"Όλοι όσοι βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν - είτε είναι ακτιβιστές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, καθηγητές είτε δημόσιοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι - πρέπει να μπορούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη", είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Γκάλερ. Πρόσθεσε δε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να λάβουν στήριξη για την υποδοχή προσφύγων.

Η ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες από την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών είπε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος σταθεροποίησης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και προστασίας των δικαιωμάτων των Αφγανών.

Ο Μικ Γουάλας από την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποδοκίμασε το γεγονός ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας έχει οδηγήσει στον θάνατο ή την αναγκαστική μετανάστευση αθώων ανθρώπων. "Η Ευρώπη πρέπει τώρα να προσφέρει βιώσιμο καταφύγιο σε όσους απέδρασαν από το χάος που βοηθήσαμε να διαμορφωθεί", επεσήμανε ο ευρωβουλευτής.