Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Νέοι κανόνες από Ευρωκοινοβούλιο για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νέους κανόνες για την ενίσχυση των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα.

Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί προσωρινά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέτει στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από μεγάλα φορτηγά και λεωφορεία: 45% για το διάστημα 2030-2034, 65% για το 2035-2039 και 90% από το 2040 και μετά.

Μέχρι το 2030, τα νέα αστικά λεωφορεία θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 90% και να μετατραπούν σε οχήματα μηδενικών εκπομπών έως το 2035. Τίθενται επίσης στόχοι μείωσης των εκπομπών για τα ρυμουλκούμενα και τα ημιρυμουλκούμενα οχήματα, από το 2030.

Τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα ευθύνονται για περισσότερο από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις οδικές μεταφορές στην ΕΕ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 6% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Η μείωση αυτών των εκπομπών θα συμβάλλει καθοριστικά στους ευρωπαϊκούς στόχους για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και μείωση της ζήτησης για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.