Οι ακροατές του RealFM ρωτούν για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας
Tο MyRealEurope απαντά

Ρωτάτε – Απαντάμε: Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (audio)

Ποιος θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Νταβίντ Σασόλι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Ο θάνατος του, τέως πλέον, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό του, Ρομπέρτο Κουίλο, τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα ακριβώς πριν την προκαθορισμένη εκλογή του επόμενου προέδρου του Σώματος.

Ο Νταβίντ Σασόλι είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτίθετο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την εκλογή της Μαλτέζας Ρομπέρτα Μετσόλα, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να εκλεγεί ως η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του ΕΚ, μετά την Σιμόν Βέιλ και την Νικόλ Φονταίν.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρώην υπουργός στη Σουηδία, Άλις Μπα Κούνκε, θα είναι και αυτή υποψήφια στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέναντι στη συντηρητική Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Αγωνιζόμαστε για μια φεμινιστική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη και καλούμε όλους τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν αυτές τις αρχές», δήλωσε η Μπα Κούνκε, 50 ετών, ευρωβουλευτής από το 2019 και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων.

Παρουσιάστρια στην τηλεόραση προτού ασχοληθεί με την πολιτική, διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας στη Σουηδία από το 2014 έως το 2019.