Quantcast

Μητσοτάκης: Παρατείνεται το επίδομα ενοικίου ένα μήνα και το επίδομα ανεργίας για 2 μήνες

Νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Συγκεκριμένα η  κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται κατά ακόμα ένα μήνα ενώ επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει. 

Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε παράθυρο για επανεκκίνηση λειτουργίας του λιανεμπορίου με προσεκτικά βήματα από Δευτέρα αν φυσικά το υποδείξουν οι ειδικοί: “Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην οικονομία πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ώρα κι εφόσον μας το υποδείξουν οι ειδικοί, είναι ώρα να πάρουμε το ρίσκο προσεκτικής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να βοηθήσουμε το λιανεμπόριο με αγορές ακόμα και μέσα στα καταστήματα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει την πολιτική αυτή από Δευτέρα. Με μέτρα και με ελέγχους. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων. Όσο η αύξηση είναι ελεγχόμενη και δεν βάζει σε πίεση το σύστημα υγείας μπορούμε να το αντέξουμε. Εφόσον οι ειδικοί κρίνουν ότι το ρίσκο είναι λελογισμένο μπορούμε να το κάνουμε από Δευτέρα” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ανοίγει η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων - «Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός»

Για επιτυχή αντιμετώπιση του β’ κύματος της πανδημίας χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν μίλησε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή. 

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία όσον αφορά νοσηλευόμενους, διασωληνωμένους και νεκρούς υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αποκλιμάκωση οφείλεται και στο γεγονός ότι τα  Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών.  

“Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία όμως δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό. Έχουμε δει και σε άλλες χώρες που τα πήγαιναν καλά να παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση. Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα.  Διατήρηση μέτρων, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας τις υποδείξεις ειδικών, στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες, αύξηση εμβολιασμού” είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ανακοίνωσε ότι παρέχεται πλέον μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική προστασία ώστε με τις υποδείξεις των ειδικών να λαμβάνει άμεσα τοπικά περιοριστικά μέτρα.

"Ανοίγει η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων"

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας υποστηρίζοντας ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα είπε ότι σε ένα σύνολο 1.295 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια.  “Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και επαναφορά στην κανονικότητα. Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος τον όποιον είχαμε θέσει. Να συζητάμε χαλάρωση από τη στιγμή που θα έχει χαλαρώσει η πίεση στο ΕΣΥ” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολίων ο κ. Μητσοτάκης στήριξε την απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό εγχείρημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε διαφορετική περίπτωση οι μικρές χώρες θα ήταν σε δυσχερέστερη θέση. Χάρη στην ευρωπαϊκή προσπάθεια -είπε ο πρωθυπουργός- η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει δόσεις για  15.300.000 εμβολιασμούς, το διπλάσιο δηλαδή από όσο θα χρειαστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει την προσπάθεια μετάδοσης του μηνύματος πως τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Παρά ταύτα δεν δίστασε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την πρότασή του να αγοραστούν οι πατέντες ώστε να κατασκευάζουμε εδώ τα εμβόλια.

Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer και την Astazeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία. Είτε δείχνουν πλήρη  άγνοια είτε παραπληροφορούν την κοινή γνώμη. Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα” είπε. 

Μέσα στο α’ τρίμηνο η Ελλάδα θα έχει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό 4,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με στόχο να έχει εμβολιάσει σε αυτό το διάστημα δύο εκατομμύρια πληθυσμού.  “Ο εθνικός στόχος στις αρχές του καλοκαιριού ο πληθυσμός να είναι ασφαλής είναι στόχος εφικτός” είπε.