Quantcast

Oι νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας, τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Αγκυρα και η αντίδραση των ΗΠΑ στο τουρκολυβικό μνημόνιο

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική ο γιαλαντζί σουλτάνος. Μητσοτάκης: Οι ανιστόρητες απειλές αυτών που έχουν αυτοκρατορικά οράματα συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές. Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο real.gr: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες...

Τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ καυτηρίασε την κίνηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας να υπογράψουν συμφωνίες βάσει της οποίας τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα μπορούν να διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. 

Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum ενώ κάλεσε παράλληλα τα δύο μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση του real.gr σχετικά με το πώς σχολιάζει η αμερικανική κυβέρνηση τη συμφωνία της Αγκυρας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σχετικά:

«Ενώ γνωρίζουμε αναφορές ότι υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο. Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Μητσοτάκης σε βουλευτές των ΗΠΑ: «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων, 'Ανταμ Σμιθ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε, ακόμα, ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Συζητήθηκε, ακόμη, η εργαλειοποίηση της ενέργειας σε βάρος της Ευρώπης από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία, με ελληνική πρωτοβουλία, έχει τη στήριξη επιπλέον 14 κρατών-μελών της ΕΕ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Μητσοτάκης: Οι ανιστόρητες απειλές αυτών που έχουν αυτοκρατορικά οράματα συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές 

Ισχυρό μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει έστω κι αν κάποιος παραχαράσσει χάρτες, ενώ διεμήνυσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Δήλωσε ρητά ότι η χώρα μας αντιστέκεται στην καταπάτηση συνόρων και την αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων.

«Δικός μας στόχος παραμένει ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το διεθνές δίκαιο και η Δημοκρατία» είπε  ο πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο. Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που κάποιοι πιθανώς πρόθυμα θα ήθελαν να μιμηθούν στην γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος εκ νέου στην τουρκική προκλητικότητα, είπε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει πως τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. «Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο δεν φθάνει στους λαούς μας γιατί ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει όταν κάποιος επιχειρεί να παραχαράξει τους χάρτες και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με πυροτεχνήματα. Περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Kλιμακώνει ο Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική εναντίον της Ελλάδας παρά το ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτήν την φορά, μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων, ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Για ποιο πράγμα ζητά βοήθεια; Εναντίον της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

«Σχεδόν κάθε μέρα, ξυπνάμε σε μια νέα κρίση ως ανθρωπότητα. Ξέσπασε ένας πόλεμος μεταξύ των δύο γειτόνων μας πριν προλάβουμε να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο 21ος αιώνας μετατρέπεται κυριολεκτικά στην εποχή της κατάθλιψης. Παρακολουθούμε πώς τα ελληνικά πλοία θάβουν αυτούς τους αθώους (σ.σ. μετανάστες) στο Αιγαίο. Ακούγεται η φωνή αυτού του κόσμου; Οχι. Αντίθετα, εμείς εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις του μουσουλμανικού λαού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Εμείς, ό,τι κάναμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γίνεται όλο και πιο σαφές μέρα με τη μέρα ότι οι υλιστικές σκέψεις οδηγούν στην καταστροφή, και σίγουρα δεν είναι λύση. Βλέπουμε ότι ο θεσμός της οικογένειας, που είναι το δομικό στοιχείο της κοινωνίας, δέχεται μεγάλη επίθεση. προσπαθούν να απειλήσουν τη δομή της οικογένειάς μας. Είναι ισχυρές οικογένειες που κάνουν ένα έθνος, πραγματικό έθνος», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.