Οι κατά φαντασίαν... πρωταγωνιστές!

Εβλεπα προ ημερών τον Πέτρο Φιλιππίδη να... σαρώνει τη σκηνή του Κατράκειου -όπου έκανε πρεμιέρα ο σπαρταριστός «Κατά φαντασίαν ασθενής» του- και έφερνα στον νου μου αυτούς που δεν σταματούν την... καραμέλα πως δεν έχουμε σήμερα σπουδαίους πρωταγωνιστές, όπως ήταν οι παλιοί. Εχουμε, πώς δεν έχουμε, τους απαντώ λοιπόν από εδώ, κι ας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, δυστυχώς... Εχουμε, όμως! Πρωταγωνιστές γερούς, κορυφαίους και προικισμένους. Κι ανάμεσά τους είναι ο Π. Φιλιππίδης, που, μέσα από σκληρή δουλειά, έχει ένα κοινό που τον ακολουθεί και τον στηρίζει σε κάθε του βήμα, σε κάθε νέο στοίχημα...

Σπάει πόρτες στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του και ο κόσμος κάνει ουρές για να απολαύσει την καλοκουρδισμένη παράσταση, στην οποία πετυχαίνει double score, υπογράφοντας την ευφάνταστη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστώντας σε αυτήν. Τι δείχνει αυτό; Οτι το κοινό έχει ένστικτο, ξέρει πως ο Φιλιππίδης δεν κάνει «αρπαχτές», ούτε και... εκτπώσεις, και σπεύδει να τον στηρίξει και σε αυτή του την παράσταση και να... κλάψει από τα γέλια με αυτόν και τη δυνατή ομάδα του.

Το editorial δεν το γράφω για τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» - απλώς παίρνω πάσα από αυτόν για να καταθέσω την καυστική κριτική μου για τους... κατά φαντασίαν πρωταγωνιστές που είναι η νέα... μάστιγα του χώρου. Ηθοποιοί που δεν πρόλαβαν να... σκάσουν από το αυγό και που έκαναν μόνο μια επιτυχία σηκώνουν μπαϊράκι. «Μιλήστε με τον μάνατζέρ μου, ας δούμε τι θα πουν στο κανάλι, γιατί δεν θέλουν να... καώ, να δω τις ερωτήσεις πρώτα και μετά το κείμενο και τις φωτογραφίες και τον τίτλο φυσικά!».

Οχι, όχι δεν κάνω πλάκα, τη ζούμε συχνά-πυκνά πια αυτή τη «μάστιγα» και από άντρες ηθοποιούς, αλλά και από γυναίκες που νομίζουν, οι καημένοι, πως... έφτασαν και έχουν και απαιτήσεις που -να σημειώσω- δεν έχουν οι αληθινοί πρωταγωνιστές. Αλλο κακό να μη σου τύχει, που λένε, άμα πέσεις πάνω στους... κατά φαντασίαν πρωταγωνιστές. Και είναι και αμέτρητοι... Αφήστε που πολλαπλασιάζονται σε τρελούς ρυθμούς και δεν βγάζεις άκρη.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι κατά φαντασίαν... διεθνείς πρωταγωνιστές που νομίζουν πως κάνουν καριέρα στο εξωτερικό! Εκεί να δείτε τι... μανατζαραίους πρέπει να περάσεις για να φτάσεις σε αυτούς και να πάρεις μια δήλωσή τους. Και τι τουπέ, τι έπαρση, τι... αέρας. Κι όλα με ένα... πέρασμα σε μια ταινία ή ένα... κομπαρσιλίκι σε ένα ξένο σίριαλ. Τι κι αν οι περισσότεροι/περισσότερες καταλήγουν με «αρπαχτές» σε κλαμπ της επαρχίας και τελικά στα... αζήτητα; Σου... πουλάνε μούρη, σου λέει, αντί να πάρουν παράδειγμα τους αληθινά σημαντικούς πρωταγωνιστές. Μέχρι που την τρώνε την... όμορφη (;) μουρίτσα τους τελικά!